14 Ekim 2021

İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız Türkiye’nin yeni su yılına girerken su durumunu açıkladı

Ülkenin yarısında şiddetli kuraklık var. Gediz Havzası, Büyük Menderes ve Küçük Menderes Havzalarında son iki yıldır hidrolojik kuraklık sürüyor. Geçen sene kısıntılı sulama yapıldı .Bu yıl da sulama suyu kısıntılı olabilir.Yağış olmayınca göllerdeki mevcut suların çekimi arttı. Birçok göl kuruma noktasına geldi.Güneydoğu Anadolu’da kuraklık etkili oldu.Ankara’ya Gerede sisteminden gelen su beklenenin altında kaldı. Barajların Aktif doluluk oranı %10’a düştü
Bu kurak dönemlerin olumsuz etkilerini azaltmak için düşünsel ve kurumsal olarak radikal değişim ve dönüşümlere ihtiyacımız var. Mevcut kurumsal yapımızın ve yönetim anlayışımızın iklim değişikliği etkilerine göre yeniden düzenlenmesi lazım.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığına İklim Değişikliği de eklendi. Aslında, olması gereken değişiklik su, meteoroloji ve iklim konularının bir arada olduğu “su ve iklim” bakanlığı gibi yeni bir oluşumdur. Hidrometeorolojik çevrim bir bütündür Bu işlerle ilgili kurumların bir arada olması gerekir. Bu sebeple, meteorolojinin su ve iklim değişikliği ,çölleşme ile birlikte ayrı bir bakanlık olarak ele alınmasının daha uygun olur.
Halen su yönetimi konusu Tarım Bakanlığı bünyesinde sıkışmış durumda. Su Yasası Taslağı yakında TBMM’ye gelecek. Yasayı havza ölçeğinde uygulayacak güçlü bir kurumsal yapıya ihtiyaç var.Bu yasa İklim Yasası ve Biyoçeşitlilik yasası taslakları ile birlikte ele alınırsa daha uygun olur.
Paris İklim anlaşmasını TBMM’den geçirdik.Yeşil Dönüşüm Eylem Planını yayınladık.Bunların uygulanabilmesi için eksiklikleri bir an önce tamamlamamız şart.
Tüm kurumların koordinasyon içinde çalışması gerekli.
HPA News
Kategoriler:Kuraklık