su güvenliği

İzmir Büyükşehir: Bedelini Ödüyoruz ama Gördes Barajı Su Tutmuyor,

26 Kasım 2021

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir programı kapsamında düzenlenen mitingte dile getirdiği ifadelere ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Kamuoyunu aydınlatma sorumluluğumuz çerçevesinde öncelikle belirtmeliyiz bahsi geçen DSİ’nin Gördes Barajı’ndan vermeyi taahhüt ettiği yıllık 59 milyon metreküp su miktarına 2011 yılından bu yana hiçbir dönem ulaşılamamış, bazı yıllar hiç su verilememiştir. Büyük bir imalat hatası nedeniyle yıllardır su seviyesi yükselmeyen Gördes’in, tünel imalatlarında da kaçak olduğu yakın zamanda tespit edilmiştir. Barajın bu gün itibariyle aktif doluluk oranı yüzde 1,58’dir. 2020 yılı verilerine göre İzmir’in toplam içme suyu ihtiyacının Gördes Barajı’ndan karşılanan kısmı sadece yüzde 12’dir. 

Bununla birlikte İZSU Genel Müdürlüğü yıllardır kendi taahhütlerini yerine getirerek bu yatırımın bedelini düzenli olarak faizi ile birlikte DSİ’ye ödemektedir. 

İZSU Genel Müdürlüğü’nün ve İzmir halkının bedeli kentli tarafından ödenen hiçbir proje ve yatırım için kurum ve şahıslara bir diyet borcu bulunmamaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmişten günümüze kentin en önemli zenginliklerinden biri olarak gördüğü körfezin temizlenmesi ve korunması görevini de hangi kurumun sorumluluğunda olduğuna bakmadan inisiyatif alarak yerine getirmektedir. 

Gururla belirtmeliyiz ki İzmir bugün atıksu arıtma tesislerinin sayısı ve kapasitesiyle Türkiye’nin lideri konumundadır. 23’ü Avrupa standartlarında ileri biyolojik arıtma yapan toplam 68 atıksu arıtma tesisi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.

Başta sevgili İzmirliler olmak üzere tüm halkımızın dikkatine saygılarımızla sunarız…

Kaynak: https://www.izmir.bel.tr/tr/Haberler/zorunlu-aciklama/45929/156

Gördes Barajı Neden Su Tutmuyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘İzmir’e suyu biz getirdik’ sözü ile atıf yaptığı 2011 yılında hizmete giren Gördes Barajı, yağışlara rağmen yüzde 8 doluluk oranında kaldı. Barajın bir türlü su tutmamasıyla ilgili olarak da yeni iddialar ortaya atıldı. Ege’de Sonsöz’den Menduha Ceylan’ın haberine göre, hizmete girdikten sonra su tutmaması sebebiyle bir kaçak olduğu anlaşılan baraj, 2015 yılında boşaltılarak kaçak olan bölgenin belirli bir kısmına ‘geomembran kaplaması’ yapıldı.Kaplamayla su kaçağı önlenmek istenirken barajda yapılan su tutma denemeleri sonuç vermedi. Açılışının yapıldığı günden bu yana su seviyesinin ölü hacmi aşamadığı baraj, planlandığı dönemde Akhisar Ovası tarımına ve İzmir’e içme suyu kaynağı olması hedefleniyordu. İzmir’e bir Tahtalı Barajı kadar su vermesi beklenen Gördes Barajı’nda şu anda İzmir’e verilen su miktarı ölü hacimden alınan cüzi miktarla kısıtlı kaldı.

Sürpriz değil

DSİ İkinci Bölge eski müdür yardımcısı Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Hasan Baykal, barajda saniyede 2 bin litrelik su kaçağı olduğunu söyleyerek barajla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi. Baykal şunları söyledi:

“Oralarda çok kaynaklar vardır. Biz bunun önünü kesebilmek için çok ciddi çalışma yaptık ve belirli kotları işaretledik. Bütün riskler belirtildi ve birbirlerini açıyla kesen ve birbirlerini tamamlayacak şekilde barajın gövdesinin altında enjeksiyon perdesinin yapılması şart koşuldu. Son aşamada ihale yapılıp, iş başlayıp, belirli bir süre geçtikten sonra kazılar, her şey yapıldıktan sonra ‘ne gerek var kaplamaya dediler’ genel müdürlükte birileri. ‘Maliyet getiriyor, inşaat süresini uzatıyor’ diyerek yamaçtaki mermerlerin üzerindeki beton kaplamayı kaldırdılar ve de enjeksiyonları yapmadılar. Bizim önerdiğimiz proje çerçevesinde planlama aşamasındaki önerilenler yapılmadı. Hiçbir şey sürpriz değil.”Baykal, barajın sağ yamacında bulunan karstik boşluklardan baraj kapaklarının kaldırılmasıyla birlikte ciddi su kaybının başladığını söyleyerek, “Hemen suyu paldır küldür doldurdular, kapakları kaldılar ve sağ yamaçtan saniyede 2 bin litrelik bir su kaçağı başladı. Bu bana mesai arkadaşlarımdan verilen gayri resmi bilgiler. Zaten bu kadar yüksek hidrostatik basınçtayken bir kaçağı önleyemezsiniz.” dedi.
Gördes Barajı, İklim Değişikliği Komisyonu’nun gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Gördes Barajı’nda mühendislik hatası olup olmadığını sordu. Komisyon Başkanı Veysel Eroğlu “kararı veren benim” dedi.

VEYSEL EROĞLU: O KARARI VEREN BENİM

“Küresel İklim Değişikliğinin Etkilerinin En Aza İndirilmesi, Kuraklıkla Mücadele ve Su Kaynaklarının Verimli Kullanılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda DSİ Genel Müdür Vekili’nin konuşmasını kesip araya giren Komisyon Başkanı eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu soruya kendisi yanıt vermek istedi. Eroğlu şu açıklamayı yaptı:

“O zaman Aziz Kocaoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıydı, İZSU Genel Müdürüyle birlikte benim makamıma geldi ‘Ya, çok büyük problemimiz var, bu konuda yardımcı olur musun?’ dedi. ‘Elbette, ben de Ege’nin bir evladıyım, İzmir’i susuz bırakmak asla doğru değildir, ne gerekiyorsa yapalım’ dedim. İZSU Genel Müdürü Ahmet Alparslan Bey benim eski Bölge Müdürümdü, sonra Artvin’de Bölge Müdürlüğü yaptı; iyi, çalışkan bir arkadaş ve o da şahittir, Aziz Kocaoğlu da şahittir. O zaman dedim ki: ‘Bakın, bu Tahtalı’da arsenik problemi var, İzmir susuz kalacak, yer altı suyu seviyesi düşüyor; dolayısıyla, biz Gördes Barajı’nda hemen su tutalım.’ Evet, birtakım kaçaklar olabilir ama en azından kurak dönemdeki problemi çözelim diye 115 kilometre isale hattı ve aynı zamanda barajda acele su tuttuk, arkadaşlara da şunu söyledim: ‘Arkadaşlar, bu kuraklığı aştıktan sonra sulak dönemde Tahtalı Barajı’nda su olduğu zaman gerekli kaçakları önleyecek tedbirleri alırız.’ Maksadımız bu, bu da çok faydalı oldu. Yoksa İzmir o dönem, o kurak dönemde susuz kalacaktı; onu kurtardık. Bundan dolayı da fevkalade memnunum, doğru bir hareket yapılmıştır.

Şimdi, zaten kaçakların giderilmesiyle ilgili çalışma yapıldı. Mühendislik hatası yoktur; bakın, o çok incelendi ve Gördes Barajı İzmir için kuraklığın aşılmasında gerçekten çok önemli bir su kaynağı olmuştur. O kararı veren benim ve çok isabetli olmuştur. İzmir’i susuzluktan kurtaran bir hamle yaptık. Ben ‘Ya, boş ver, her şey bitsin. Enjeksiyonlar vesaire tamamlansın, ondan sonra su tutalım’ diyebilirdim ama o tuttuğumuz suyla İzmir’deki bütün kurak dönemleri aştık. Gördes Barajı İzmir’in suyunun sigortasıdır.”

GÖRDES BARAJI KONUSUNDA GEÇMİŞTEKİ VE BUGÜN YETKİLİ OLAN İSİMLER NE DİYOR

Dönemin İZSU Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alparslan :GÖRDES BARAJI FAYDA SAĞLADI”

Dönemin İZSU Genel Müdürü Ahmet Hamdi Alparslan, dönemi ve yapılan çalışmaları Yenigün’e anlattı. Alparslan, “Dönemin Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte giderek, dönemin Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştük. O zaman Gördes Barajı daha tam olarak bitmemişti. Biz, ‘O suyu bir an evvel İzmir’e verelim, bir an evvel İzmir faydalansın’ dedik. O bölgede Sarıkız Kuyuları var. Biz Saruhanlı’ya yakın bir yerde İZSU olarak arıtma tesisi yaptık. Bu tesisi kısa sürede bitirdik. Bakan Bey müsaade etti, İZSU olarak 2 kilometre boru hattı döşeyerek, Gördes’in suyunu arıtma tesisine aldık. Suyu arıtarak hemen İzmir’e verdik. Yani Gördes Barajı tam olarak bitmeden, oradan faydalandık. Gördes’in boru hattı Kemalpaşa üzerinden Turgutlu tarafından gelir. Biz onu, Saruhanlı tarafından aldık. Bunu daha erken faydalanalım diye yaptık ve faydalandık. Sonradan da barajla ilgili çalışmalar yapıldı, ben görevde değildim o süreçte, iyileştirme çalışmaları yapıldı ve bitti” dedi.

“SEBEP, YAĞIŞ OLMAMASI”

Hasan Bey’in ifade ettiği, 2 bin litre az bir rakam değil. Acaba bu rakam ölçülmüş mü, nasıl ölçülmüş? Bu önemli bir miktar. Bakın, Ege’nin iç kısımlarına yağış olmadı. Demirköprü Barajı var, Demirköprü Havzası, Gördes’e komşu bir havza. Geçenlerde orada da, yıllardır su altında kalan minarelerin, artık yüzeye çıktığını gördük. Demirköprü çok büyük bir baraj, 1 milyar metreküpün üzerinde hacmi olan bir baraj ve bu barajda bile su olmadığı ifade ediliyor. O taraflarda ciddi bir kuraklık var. Baraj kaçağı olarak şu anda öyle bir durum var mı sorusu Devlet Su İşleri tarafından yanıtlanmalıdır. İnşaat aşamasında proje değişimi, çok ender bir şey değil. İnşaat aşamalarında tabi ki proje değişiklikleri olabiliyor. Biz zamanında Gördes’ten su aldık, faydalandık. İzmir için çok iyi oldu çünkü, o suyun içindeki kireç oranı çok düşüktü. Bunun da bize büyük faydası oldu. Gediz Havzasındaki kuyularımızın kireç oranı çok yüksek. Biz, ‘Oradan gelen suyla bunu karıştırırsak, İzmir’e gelen su daha yumuşak olur’ diyorduk. O gelen su köpürüyordu. Gördes hem İzmir’e içme suyu verecek hem de Akhisar tarafındaki ovaları sulayacak. Çift taraflı amacı var. Bu sene kuraklıktan dolayı dolmadı, Demirköprü’de dolmadı. Gediz Ovasındaki sulama için de bu sene zorlanılacak çünkü su yok. Marmara Gölü kurudu. Bunların üçü aynı havza sayılır. Birbirine komşu, buralar ve üçünde de kuraklık var. Beklenen sular gelmedi. Kaçak konusunda belki Hasan Bey’de daha derin bilgiler vardır, bu konuda şimdiki Devlet Su İşlerinin açıklama yapmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. İnşallah Gördes Barajı hep dolu olur, İzmir’e fayda sağlar, biz faydalandık” açıklamasında bulundu.

DSİ İZMİR BÖLGE MÜDÜRÜ “KAÇAK YOK, KURAKLIK VAR”

Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürü Birol Çınar, Gördes Barajına yönelik, soruları yanıtlayarak, “İZSU ile yapmış olduğumuz protokolle, İzmir’in 2045 yılı içme suyu ihtiyacının 59 milyon metreküplük kısmının karşılanması söz konusu. Gördes Barajı’nın içme suyu amacı dışında sulamaya suyu sağlayama amacı da var. Baraj inşaatında su tutma aşaması sonrasında, göl alanı sağ sahilinde zemin zafiyetinden kaynaklanan ve mansapta gözlenen su çıkışlarının giderilmesi amacıyla baraj gövdesi ve batardo yapısı arasında kalan kısmın (188 metre -220 metre kotları arası) kaplanarak su sızıntısı giderilmiştir. Bu çalışmaların başarılı olmasından sonra 220 metre – 255 metre kotları arasının da kaplanarak zafiyetli olan bütün bölgenin iyileştirilmesi hedeflenmiştir. Bugün itibarı ile 240 m kotuna kadar alanda kaplama çalışmaları tamamlanmıştır. Bugünkü su kotu 217 metredir. Esas itibarı ile mevsimsel ve yöresel kuraklık nedeni ile her ne kadar Kıyı Ege bölgesinde yeterli yağışlar alınmış olsa da (Bu bölgede yer alan Tahtalı, Balçova, Seferihisar ve diğer barajlarda yeterli doluluk oranlarına ulaşılmıştır) maalesef İç Ege bölgesinde yaşanan kurak yağış periyodu sebebiyle yörede bulunan tüm barajlarda doluluk oranlarında geçen senelere göre azalma yaşanmaktadır. Gördes barajında mevcut durum itibarıyla % 8,6 doluluk oranına ulaşılmış olup yöredeki diğer barajlar olan Demirköprü, Buldan, Gölmarmara, Küçükler gibi barajlarda da doluluk oranları bu seviyelerde ya da daha altındadır. Dolayısıyla Gördes Barajında an itibarıyla su tutma açısından bir sıkıntı bulunmamaktadır. Su kotunun yükselmemesinin tek nedeni mevsimsel kuraklıktır” dedi

“DSİ’NİN ALDIĞI BEDEL, YATIRIM BEDELİ”

DSİ Bölge Müdürü Çınar, “59 milyon metreküp içmesuyu İzmir’in 2045 yılı nüfusu düşünülerek o nüfusun ihtiyacının Gördes Barajından karşılanacağı kısmıdır. 2020 yılı içerisinde barajdan İzmir iline verilen içme suyu miktarı 38 milyon metreküptür. Mevcut durum itibarı ile de Gördes Barajında İzmir iline aylık ortalama 3 milyon metreküp içme suyu verilmektedir. Protokolde aldığımız bedel verdiğimiz suyun bedeli değil. Suyu bağlamak için yapmış olduğumuz yatırımın bedelidir” açıklamasında bulundu.

İZSU GENEL MÜDÜRÜ AYSEL ÖZKAN :“Bize taahhüt edilen suyu alamıyoruz”

İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan ise, Gördes Barajı’nın kaçak nedeniyle mi yoksa kuraklık nedeniyle mi dolmadığı sorusuna DSİ Müdürlüğünün cevap vermesi gerektiğini belirterek, “Barajı yapan ve su tutmadığında boşaltarak, 1 buçuk sene tadilat, bakım, onarım yapan da DSİ Genel Müdürlüğü’dür. Biz bu aşamaların hiçbirinde işin içinde değildik. Bu sebeple bu sorunun cevabını onların vermesi gerekir. Biz şu ana kadar, bize taahhüt edilen su miktarını tam olarak alamadık. Önümüzdeki yıllarda baraj su tutar mı tutmaz mı hep birlikte göreceğiz. Protokolde bize yıllık 59 milyon metreküp su taahhüt edilmiş. İZSU ve DSİ birçok yatırım yaptı. DSİ’nin yaptığı yatırımları İZSU Genel Müdürlüğü, DSİ’ye borçlanarak geri ödüyor. İZSU, Kavaklıdere’de Türkiye’nin en büyük arıtma tesislerinden birini yaptı. Bu suyun iletilmesine yönelik şehir içi iletim hatlarını yaptı. Bu yaptığımız yatırıma, DSİ’nin yaptığı yatırıma değmesini diliyoruz” açıklamasında bulundu.

Kocaoğlu: Su tutmuyorsa altı deliktir

Öte yandan dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2019 yılında konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Gördes Barajı’nı yaparak İzmir’e su verdiklerini söylüyorlar. Gördes Barajı’nın parasını ödüyoruz ama barajdan su alamıyoruz. Çünkü su yok; altı delik. ‘Altı delik’ diyorum. İl Başkanı ‘nereden biliyorsun, altına mı baktın?’ diyor. Su tutmuyorsa altı deliktir kardeşim” ifadelerini kullanmıştı.

Kategoriler:su güvenliği

6 replies »

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.