ASKİ SUYU 24 TL YE MALEDİP 12 TL YE SATIYORSA su kullanım alışkanlıklarımız değişmeli , SU TALEBİ DAHA İYİ YÖNETİLMELİDİR .
ASKİ SUYU 24 TL YE MALEDİP 12 TL YE SATIYORSA su kullanım alışkanlıklarımız değişmeli , SU TALEBİ DAHA İYİ YÖNETİLMELİDİR .

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın su faturaları üzerinden belediyeleri eleştirmesi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü konuyla ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptı.
- “ASKİ Genel Müdürlüğü’müzün sadece 1 yıllık elektrik giderinin yapılan zamlar sonrası 646 milyon TL’den 1 milyar 800 milyon TL’ye yükseleceği tahmin edilmektedir.
- Su gelirleri ise 2017 yılında 543 milyon dolar iken 2021 yılında 205 milyon dolara gerilemiştir.
- Ankara’da 1 metreküp suyun günümüzdeki maliyeti 24,12 TL’dir. ASKİ, pandemi süreci ve ağır ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olmak amacıyla suyu 12,47 TL’ye, maliyetinin yüzde 50 altında bir ücretle satmaktadır.
- Ayrıca sosyal yardım alan ailelerimize 1 m3 suyun fiyatı 1 TL olarak (10 m3’e kadar) ücretlendirilmektedir. Öğrenci evlerinde ise yüzde 50 indirimli su tarifesi uygulanmaktadır.
- Ankara Büyükşehir Belediyesi bir yandan suyu ucuza satarken bir yandan da altyapı yatırımlarına devam etmektedir.”

Su maliyeti ve su bedelleri ile ilgili olarak Su Politikaları Derneği tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki hususlara yer verildi
SPD olarak suyu bu çok zor ekonomik ve iklim koşullarının artan baskısı altında tüketiciye en uygun fiyatlarla temin etmeye çalışan tüm yerel yönetimleri kutluyoruz. Bu hizmetlerinin çevre sağlığı, atıksu arıtma ,şebeke yenileme gibi diğer hizmetlerle birlikte yürütülebilmesi ancak su kullanıcılarının ve merkezi hükümetin bu sürece katkı ve katılımları ile mümkün olacaktır
Bu anlamda aşağıdaki değerlendirme ve önerilerimizi ilgili kişi kurum ve kuruluşların bilgilerine sunuyoruz;
- Su bir insan hakkıdır ve her canlının yeterli temiz ve sürekli suya ulaşma hakkı hiçbir şekilde kısıtlanmamalıdır.
- Bu nedenle su yönetimi bir kamu hizmeti olarak verilmeli ve piyasa koşullarına bırakılmamalıdır.
- Suyun bedel takdiri yapılırken en düşük gelir düzeyindeki kesimlerin suya ulaşma imkanı düşünülmelidir.
- Suda kademeli tarifelendirme yerine yoksulun suya ulaşma hakkını daha bilimsel yöntemler ile daha sürdürülebilir kılacak yeni metodlar kullanılmalıdır.
- Su yönetimi kayıp ve kaçakları en düşük seviyeye çekme çalışmalarına öncelik vermelidir.
- Mevcut yapılarda içme ve kullanma suyunun daha verimli kullanılmasını sağlayacak su aparatları,bir pilot projede belirli bir plan dahilinde ücretsiz olarak değiştirilmelidir..Bu pilot projeden elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır
- Su yönetiminde popülüst değil sosyal-toplumsal kamucu , gerçekçi ve yenilikçi politikalar uygulanmalıdır.
- Su yönetiminin kurumsal altyapısı ve işletmesi dijital dönüşüme hazırlanmalı , su kullanıcıları da bu konuda bilgilendirilmelidir.
- SU YÖNETİMİ SADECE SU TEMİNİ OLMAYIP ATIKSUYUN ARITILMASI VE ÇEVRE SAĞLIĞININ KORUNMASINI DA KAPSAR Bu nedenle su bedelleri sadece su teminİ bedeli olmayıp toplumun sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını da dikkate alan uygulamaları da kapsamalıdır. Bu konuda kamuoyundaki toplumsal bilinci arttırma çalışmalarına hız verilmelidir.
Saygılarımızla
SU POLİTİKALARI DERNEĞİ

PDF VERSİYONU için lütfen tıklayınız
Kategoriler:Su Yönetimi