RAPORLAR

2024 Dünya Su Günü Teması “Barış için sudan faydalanmak”

2024 Dünya Su Günü Teması “Barış için sudan faydalanmak temasıyla başlıyor ve bu, suyun küresel barış, istikrar ve refah üzerindeki kritik rolüne dikkat çekiyor. Tema, suyun kıtlığı, kirliliği ve eşit olmayan erişimi gibi sorunların toplumlar ve ülkeler arasındaki gerilimleri artırabileceğini vurguluyor. Bu bağlamda, ulusal sınırları aşan su kaynaklarına bağımlı olan dünya genelindeki 3 milyardan fazla insanın durumu ve sadece 24 ülkenin paylaşılan su kaynakları için iş birliği anlaşmalarına sahip olması, su yönetimi ve iş birliğinin önemini gözler önüne seriyor.

İklim değişikliğinin etkileri artarken ve dünya nüfusu büyürken, su kaynaklarımızı koruma ve muhafaza etme ihtiyacı daha da önem kazanıyor. ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’ kampanyası, suyun sadece bir kaynak değil, aynı zamanda istikrar ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen bir araç olduğunu vurgulayarak, insan hakları ve ihtiyaçlarını dengeleyerek suyu bu yönde bir güç haline getirmek için toplumların ve ulusların birlikte çalışması gerektiğini belirtiyor.

Dünya Su Günü, su ve sanitasyon krizlerine dikkat çekmek ve bu konuda global harekete geçilmesini teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler Su Birimi (UN-Water) tarafından koordine edilen bir BM etkinliğidir. Bu yılki kampanya, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) gibi önemli kuruluşlar tarafından yönetiliyor.

Dünya su gününün bu yılki teması  suyun barışçıl kullanımını ve yönetimini teşvik ederek, uluslararası iş birliğini güçlendirmeyi ve su kaynaklarının korunması, arıtılması ve adil dağıtımı konularında farkındalık yaratmayı hedefliyor. ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’ temasıyla, su kaynaklarının adil ve sürdürülebilir yönetiminin, küresel barış ve güvenliğe katkıda bulunabileceğine dair güçlü bir mesaj veriliyor. Bu, su kaynakları üzerindeki çatışmaları önlemek ve çözmek için uluslararası diyalog ve iş birliğinin önemini vurgulayan bir adım olarak görülebilir.

Önceki Yıllara Ait Dünya Su Günü Temaları

• 2024: Dünya Su Günü | Barış için Sudan Faydalanmak
  • 2023: Dünya Su Günü | Ortaklıklar ve İş birliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak
  • 2022: Dünya Su Günü | Yeraltı Suyunu Görünür Yapmak
  • 2021: Dünya Su Günü | Suyun Değeri
  • 2020: Dünya Su Günü | Su ve İklim Değişikliği
  • 2019: Dünya Su Günü | Kimseyi Geride Bırakmamak
  • 2018: Dünya Su Günü | Su için Doğa
  • 2017: Dünya Su Günü | Su ve Atık Su
  • 2016: Dünya Su Günü | Su ve İstihdam
  • 2015: Dünya Su Günü | Su ve Sürdürülebilir Kalkınma
  • 2014: Dünya Su Günü | Su ve Enerji
  • 2013: Dünya Su Günü | Su Dayanışması Yılı
  • 2012: Dünya Su Günü | Su ve Gıda Güvenliği
  • 2011: Dünya Su Günü | Su ve Kentleşme
  • 2010: Dünya Su Günü | Su Kalitesi
  • 2009: Dünya Su Günü | Sınır Aşan Sular
  • 2008: Dünya Su Günü | Uluslararası Sanitasyon Yılı (Arıtma)
  • 2007: Dünya Su Günü | Su Kıtlığı ile Mücadele
  • 2006: Dünya Su Günü | Su ve Kültür
  • 2005: Dünya Su Günü | Hayat için Su
  • 2004: Dünya Su Günü | Su ve Afetler
  • 2003: Dünya Su Günü | Gelecek için Su
  • 2002: Dünya Su Günü | Kalkınma için Su
  • 2001: Dünya Su Günü | Su ve Sağlık
  • 2000: Dünya Su Günü | 21. Yüzyılda Su
  • 1999: Dünya Su Günü | Su Kaynakları Etrafında Hayat
  • 1998: Dünya Su Günü | Yeraltı Suyu ve Görünmez Kaynaklar
  • 1997: Dünya Su Günü | Dünyanın Su Potansiyeli Yeterli mi
  • 1996: Dünya Su Günü | Kirli Şehirlere Su
  • 1995: Dünya Su Günü | Kadınlar ve Su
  • 1994: Dünya Su Günü | Su Kaynaklarımıza Sahip Çıkmak Herkesin İşidir

Dünya Su Günü, her yıl 22 Mart’ta kutlanan ve tatlı suyun önemine odaklanan bir Birleşik Milletler Gözlem günüdür. Bu gün, suyu kutlar ve güvenli suya erişimi olmayan 2.2 milyar insanın farkındalığını artırır. Aynı zamanda küresel su krizini ele almak için harekete geçmeyi amaçlar. Dünya Su Günü’nün temel odak noktası, 2030 yılına kadar herkes için su ve sanitasyon hedefi olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 6’yı desteklemektir. Her yıl, BM’nin su ve sanitasyon konusundaki koordinasyon mekanizması olan UN-Water, Dünya Su Günü’nün temasını belirler. Daha fazla bilgi için UN-Water’ın web sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.unwater.org/our-work/world-water-day.

Kaynak: https://www.ethicwater.com.tr/2024/02/15/2024-dunya-su-gunu-temasi-baris-icin-sudan-faydalanmak/