Connect with us

Su Yönetimi

SPD: Su temini maliyetleri artıyor. Su kullanımı alışkanlıklarımız değişmeli

Yayınlandı

on

ASKİ SUYU 24 TL YE MALEDİP 12 TL YE SATIYORSA  su kullanım alışkanlıklarımız değişmeli , SU TALEBİ DAHA  İYİ YÖNETİLMELİDİR .

ASKİ SUYU 24 TL YE MALEDİP 12 TL YE SATIYORSA  su kullanım alışkanlıklarımız değişmeli , SU TALEBİ DAHA  İYİ YÖNETİLMELİDİR .

Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın  su faturaları üzerinden belediyeleri eleştirmesi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ Genel Müdürlüğü konuyla ilgili aşağıdaki açıklamayı  yaptı.

  • “ASKİ Genel Müdürlüğü’müzün sadece 1 yıllık elektrik giderinin yapılan zamlar sonrası 646 milyon TL’den 1 milyar 800 milyon TL’ye yükseleceği tahmin edilmektedir.
  • Su gelirleri ise 2017 yılında 543 milyon dolar iken 2021 yılında 205 milyon dolara gerilemiştir.
  • Ankara’da 1 metreküp suyun günümüzdeki maliyeti 24,12 TL’dir. ASKİ, pandemi süreci ve ağır ekonomik koşullarda vatandaşların yanında olmak amacıyla suyu 12,47 TL’ye, maliyetinin yüzde 50 altında bir ücretle satmaktadır.
  • Ayrıca  sosyal yardım alan ailelerimize 1 m3 suyun fiyatı 1 TL olarak (10 m3’e kadar) ücretlendirilmektedir. Öğrenci evlerinde ise yüzde 50 indirimli su tarifesi uygulanmaktadır.
  • Ankara Büyükşehir Belediyesi bir yandan suyu ucuza satarken bir yandan da  altyapı yatırımlarına devam etmektedir.”

Su maliyeti ve su bedelleri ile ilgili olarak Su Politikaları Derneği tarafından yapılan açıklamada aşağıdaki hususlara yer verildi

SPD olarak suyu bu çok zor ekonomik ve iklim   koşullarının artan baskısı altında  tüketiciye en uygun fiyatlarla temin etmeye çalışan tüm yerel yönetimleri kutluyoruz. Bu hizmetlerinin çevre sağlığı, atıksu arıtma ,şebeke yenileme gibi diğer hizmetlerle birlikte yürütülebilmesi ancak su kullanıcılarının ve merkezi hükümetin bu sürece katkı ve katılımları ile mümkün olacaktır

Bu anlamda aşağıdaki değerlendirme ve önerilerimizi ilgili  kişi kurum ve kuruluşların bilgilerine sunuyoruz;   

  1. Su bir insan hakkıdır ve her canlının yeterli temiz ve sürekli suya ulaşma hakkı hiçbir şekilde kısıtlanmamalıdır.
  2. Bu nedenle su yönetimi bir kamu hizmeti olarak verilmeli ve piyasa koşullarına bırakılmamalıdır.
  3. Suyun bedel takdiri yapılırken  en düşük gelir düzeyindeki kesimlerin  suya ulaşma imkanı düşünülmelidir.
  4. Suda kademeli tarifelendirme yerine yoksulun suya ulaşma hakkını daha bilimsel yöntemler ile daha sürdürülebilir kılacak yeni metodlar kullanılmalıdır.
  5. Su yönetimi kayıp ve kaçakları en düşük seviyeye çekme çalışmalarına öncelik vermelidir.
  6. Mevcut yapılarda içme ve kullanma suyunun daha verimli kullanılmasını sağlayacak su aparatları,bir pilot projede  belirli bir plan dahilinde ücretsiz olarak değiştirilmelidir..Bu pilot projeden elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalıdır
  7. Su yönetiminde popülüst değil sosyal-toplumsal kamucu , gerçekçi  ve  yenilikçi politikalar uygulanmalıdır.
  8. Su yönetiminin  kurumsal altyapısı ve işletmesi dijital dönüşüme hazırlanmalı , su kullanıcıları da bu konuda bilgilendirilmelidir.
  9. SU YÖNETİMİ SADECE SU TEMİNİ  OLMAYIP  ATIKSUYUN ARITILMASI VE ÇEVRE SAĞLIĞININ KORUNMASINI DA KAPSAR Bu nedenle su bedelleri sadece su teminİ bedeli olmayıp toplumun sağlıklı bir çevrede  yaşama hakkını da dikkate alan uygulamaları da kapsamalıdır. Bu konuda kamuoyundaki toplumsal bilinci arttırma çalışmalarına hız verilmelidir.  

Saygılarımızla

SU POLİTİKALARI DERNEĞİ

PDF VERSİYONU için lütfen tıklayınız

Okumaya devam et
Yorum atmak için tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2016 Su Politikaları Derneği Tüm Hakları Saklıdır.