Connect with us

Su Yönetimi

ASKİ Genel Müdürü Akçay: Basınç kontrolü yaparak kayıp kaçağı azaltıyoruz !

Yayınlandı

on

 18 Aralık 2025 Perşembe 08:21

ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay Ankara’da  kısmi su kesintilerine neden olan basınç kontrolü uygulamasının nedenini açıkladı  

Başkent’in suyunu koruma önemleri kapmasında basınç kontrolü çalışmaları yapıldığını da belirten Akçay, bu işlemin özellikle suyun en az tüketildiği saatlerde yapıldığı belirterek uygulama ilgili şu bilgileri verdi:

“Fiziki kayıp kaçağı düşürebilmek Ankara’daki kayıp kaçağı oranını azaltabilmek için özellikle gecede en az su tüketilen saatlerde basınç uygulaması yapmak suretiyle kayıp kaçağı azaltıyoruz. Ondan sonra sisteme tekrar aynı miktarda suyu vererek debiye aynı yere getirerek sistemin herhangi bir şekilde gündüz vakitlerinde etkilenmemesini sağlıyoruz. Bu da Ankara’nın suyunu gece saatlerinde kaybetme durumunu ortadan kaldırıyor. Yani bir anlamda kayıp kaçağı azaltarak suyu koruyoruz. Yaptığımız şey bu. Ankara genelinde bunu uyguluyoruz ve çok iyi sonuçlar alıyoruz. Mesela su gitmeyen yerlere şu anda çok daha fazla su gitmeye başladı. Bu şekliyle sağladığımız, koruduğumuz sudan çok daha az suyla çok daha geniş alanları kontrol etmeye başladık.”

Bu önlemlerin yanı sıra kademe uygulamasını başlatarak vatandaşların suyu israf etme oranında azalma olduğunu söyleyen Akçay, vatandaşların da gerekli önemleri almalarını ve su kullanımında dikkatli davranılması hususuna değinerek şunları söyledi:

“Kademe uygulamasını başlattıktan sonra hep sorulan soru şu; ‘Bu kademe uygulamasından bir fayda sağlandı mı?’ Evet sağlandı. Genel olarak yüksek fatura gelenlerin hepsinin baktığınızda tüketimi çok yüksek. 15 metre küpün, 30 metre küpün, 50 metre küpün üstünde ayda. Vatandaş şikâyet ediyor, diyor ki ‘Niye bu kadar fatura geldi?’ Aslında doğru soru bu değil. ‘Niye bu kadar su tüketiyorsun?’ sorusu, asıl soru bu. Yani bu soruyu soran vatandaşlarımızdan biz neyi bekliyoruz? Su tüketimlerini normal seviyelere indirmelerini bekliyoruz.”

Kaynak: https://www.ankara.bel.tr/haberler/aski-kurakli-mucadeleye-hiz-kesmeden-devam-ediyor-18010

Okumaya devam et
Yorum atmak için tıkla

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2016 Su Politikaları Derneği Tüm Hakları Saklıdır.