Çevre Güvenliği

Türkiye’nin en büyük çevre sorunu kirli su

Türkiye’nin en büyük çevre sorunu suyun kirlenmesi… Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, yerüstü sularını yüzde 86 evsel atık sular, yüzde 55 zirai ilaç-gübre kullanımı, yüzde 41 evsel katı atıkların kirlettiğini söyledi.

19 09 2023

Türkiye'nin en büyük çevre sorunu kirli su

https://45cda50d41fe6992a006e74da4382aa2.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Türkiye’de sanayileşme, çarpık kentleşme, hızlı nüfus artışı aşırı kimyasal gübre kullanımı ve zirai mücadele ilaçları su kirliliğini oluşturan temel unsurlar olarak öne çıkıyor.

SU KİRLİLİĞİ ÜÇ YILDA ARTTI

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın “Türkiye Çevre Sorunları Ve Öncelikleri Değerlendirme Raporu’na göre, su kirliliği dikkat çekici oranda arttı. Su kirliliği 2019’da 27 ilde birinci öncelikli çevre sorunu iken aradan geçen 3 yılda il sayısı 33’e çıktı.

EN ÇOK EVSEL ATIKLAR KİRLETİYOR 

Milliyet’ten Aleyna Sevim‘in haberine göre Su Politikaları Derneği Başkanı Dr. Dursun Yıldız, bakanlık raporunu değerlendirerek, belirlenen su havzalarının aynı zamanda tarımsal üretim için de hayati derecede önemli olduğunu vurgulayıp şunları dedi:

“Raporda, 66 İl Müdürlüğü kendi sınırları içerisindeki toplam 425 adet yer üstü suyu veya izleme noktası için muhtemel kirlenme nedenleri işaretlemiş. Rapora göre yerüstü sularını kirleten başlıca etkenler oransal olarak yüzde 86 evsel atık sular, yüzde 55 zirai ilaç-gübre kullanımı, yüzde 41 evsel katı atıklar ve yüzde 33 sanayi atık suları diye dağılıyor.

EN KİRLİ HAVZALAR

Yeraltı sularının kirleten temel etkenler ise sırasıyla zirai ilaç-gübre kullanımı, evsel atık sular, hayvan yetiştiriciliği ve sanayi atık suları olarak belirlenmiş. Su kirliliğinin birinci öncelikli sorun olduğu illerin yer aldığı havzalar ise Meriç-Ergene, Marmara, Susurluk, Gediz, Kızılırmak-Yeşilırmak, Doğu Karadeniz, Çoruh ve Van Gölü.”

NASIL ÖNLEM ALINMALI?

Raporda tüm havzaların yarısının su kalitesinin yeterli olmadığının belirtildiğini aktaran Yıldız, alınması gereken önlemleri sıraladı:

“Arıtılmadan alıcı ortamlara deşarj edilen evsel ve sanayi kaynaklı atık sular entegre çözümlerle kontrol altına alınmalı, ileri arıtma teknolojiler kullanılarak çevreye zararsız hale getirilmeli. İlçe belediyelerinde yaygın olan atık su altyapısında finansman ve mevzuat sorunlarının önüne geçilmeli. Zirai ilaç ve gübrelerin doğru zaman ve miktarda kullanılması sağlanmalı, kullanılmış tarımsal ilaç ambalajlarının doğaya yayılması önlenmeli. Tarımda uygun sulama teknikleriyle ilaç ve gübrelerin drenaj sularıyla su kaynaklarına bulaşmasının önüne geçilmeli. Evsel katı atıkların düzensiz döküm sahalarına atılmasının önüne geçilerek, geri kazanım ve bertarafı sağlanmalı. Atıkların, mali kaynaklar sağlanarak, geri dönüşüm artırılmalı.”

Kaynak:https://www.patronlardunyasi.com/turkiyenin-en-buyuk-cevre-sorunu-kirli-su#google_vignette

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.