HPA News -8/5/2014 tarihli ve 28994 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğinin bazı maddeleri değiştirildi.
8Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan İÇME SUYU TEMİN VE DAĞITIM SİSTEMLERİNDEKİ SU KAYIPLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ’nde
“İdareler su kayıp oranlarını, bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren, büyükşehir ve il belediyelerinde 5 yıl içerisinde en fazla %30 düzeyine , takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla %25 düzeyine; diğer belediyelerde 9 yıl içerisinde en fazla %30, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla %25 düzeyine indirmekle yükümlüdürler” denmektedir.

Verilen Süre 2019 yılında Doldu
2014 yılında yayınlanan bu yönetmelikle Büyükşehir ve il Belediyelerine, içme suyu şebeke kayıplarını en fazla %30 düzeyinde olacak şekilde indirmeleri için verilen süre 2019 yılında doldu. Sadece 20 il ve büyükşehir belediyesi su kayıp oranını %30’un altına indirebildi.
Yerel Yönetimlerin büyük bölümü bu yönetmeliğin gereğini yerine getir(e)meyince 1 Ağustos 2019 tarihinde yeni bir yönetmelik yayınlandı.
Yeni yönetmeliğe göre Büyükşehir ve illerin Yerel Yönetimlerine verilen süre 4 yıl uzatıldı Diğer belediyelere verilen süre ise 2014 yılından itibaren 9 yıl (2023) değişmedi.Ancak indirilmesi beklenen su kaybı oranı %30’dan %35’e çıkartıldı.Bu belediyelerin su kaybını%25’e düşürmeleri için daha önce verilen 2028 tarihi ise 5 yıl uzatılıp 2033 olarak belirlendi.

1 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan Revize Yönetmeliğe göre ;
Büyükşehir ve il belediyeleri su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla %30, 2028 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine;
diğer belediyeler su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla %35, 2028 yılına kadar en fazla %30, 2033 yılına kadar ise en fazla %25 düzeyine indirmekle yükümlüdürler
1 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye’nin ilk Ulusal Su Planında :
“Gelişmiş ülkelerde su kaybı %8–24, yeni sanayileşen ülkelerde %15–24 ve gelişmekte olan ülkelerde %24–45’dir (OSİB, 2017). Türkiye’deki bütün belediyelerin 2016 yılında toplam dağıttığı su ile kaynaktan çektiği su miktarı dikkate alındığında, kayıp-kaçak (kaçak kullanımlar, depolardan taşmalar ve şebeke/temin hatlarındaki kayıplar) oranının % 36 civarında olduğu görülmektedir (TÜİK, 2016).” denmiştir.
25-26 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen 3. Su Kayıp ve Kaçakları Forumuna katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu; “su kayıp-kaçak oranı Türkiye’de yüzde 35 oranında görünüyor olsa da bakanlık tespitlerine göre bu oran en az %50-55 civarındadır” ifadesinde bulunmuştur (ormansu.gov.tr).
Gelişmiş ülkelerde bu oranın ortalama %15 civarında olduğu bilinmektedir
Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerimizde 2018 yılındaki su kayıp kaçak oranları sırasıyla %39,%25,%34 olarak verilmektedir. Bu oranlar bazı büyükşehirlerimizde % 60’ı da aşmaktadır. Bu durum bu konuda alınması gereken önlemlerin önemini ve aciliyetini ortaya koymakta iken ilerleme istenilen hızda gerçekleşememektedir.Bunun sonucu olarak yerel yönetimlere verilen süreler uzatılmaktadır. Bunun doğal sonucu da ekonomik kayıplar ve su hizmetleri yönetiminde zaafiyet olarak ortaya çıkmaktadır.

Ulusal Su Planında bu konuda aşağıdaki öneri getirilmiştir.
“Belediyelerin içme suyu şebekelerinde kayıp-kaçak yönetimi daha etkili yapılmalı ve buna yönelik finansal destek mekanizmaları oluşturulmalıdır”
Konuyla ilgili 2014 yılında yayınlanan yönetmelik ve 1 Ağustos 2019 tarihli yönetmelik için lütfen tıklayınız
2014 YILINDA YAYINLANAN YÖNETMELİK
1 Ağustos 2019 tarihli Yeni Yönetmelik
HPA NEWS