“Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi (TATUS)”nin kurulması çalışmalarına 2021 yılında başlandı, 2023 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
16.3.2023
İklim değişikliğinin de etkisiyle, sıklığında ve şiddetinde gittikçe artış gözlenen taşkının önceden tahmin edilerek gerekli uyarıların yapılması ve taşkından kaynaklı can kaybının olmaması, mal kaybının ise asgari düzeye indirilebilmesi maksadıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM), Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) personellerinden teşkil edilmiş olan “Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Merkezi (TATUM)” 2017 yılı Aralık ayında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü uhdesinde kuruldu.
TATUM tarafından, taşkın oluşturabilecek unsurlar anlık olarak takip edilerek taşkın riski tespit edilmesi durumunda ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin bulunduğu “TATUM Whatsapp” gurubunda gerekli uyarılar paylaşılıyor. Taşkın yaşanması durumunda da merkez tarafından süreç takip edilerek bilgilendirme ve uyarılar yapılıyor.
15.03.2023 tarihinde Şanlıurfa ve Adıyaman’da yaşanan ve can kayıplarına sebebiyet veren taşkın afetinin meydana geldiği ilk saatlerden itibaren süreç TATUM tarafından takip ediliyor. Konu ile ilgili olarak Genel Müdürümüz Sayın Afire SEVER tarafından TATUM ziyaret edildi ve deprem bölgesi öncelikli olmak üzere önümüzdeki dönem Ülkemizde yaşanabilecek taşkınlar ile ilgili değerlendirme yapıldı.
TATUM tarafından çalışmaların etkinliğinin artırılması, sürekliliğinin sağlanması ve sistemli bir şekilde tahmin ve uyarı bilgilerinin paylaşılması maksadıyla “Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi (TATUS)”nin kurulması çalışmalarına 2021 yılında başlandı, 2023 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi (TATUS) ile 72 saat öncesinden tahmin edilen yağışların ne kadarlık bir akış meydana getireceği belirlenerek taşkın öngörülmesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli uyarıların yapılması hedefleniyor.
TATUS’un yaygınlaştırılması çalışmalarına 2023 yılında 6 havzada başlanacak olup 2028 yılında ülke genelinde tamamlanması hedefleniyor.