Uzun zamandır hazırlık çalışmaları sürdürülen Taşkın Kanunu Taslağı hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü çeşitli bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlardan, üniversitelerden ,meslek odalarından ilgili dernek ve vakıflardan resmi yazı ile görüş ve önerilerini talep etti.
Gönderilen resmi yazı ekinde Taşkın Kanunu Taslağı,Madde Gerekçeleri,Genel Gerekçe ve Görüş Formu yer aldı.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce gönderilen yazıda kurum ve kuruluşların görüş ve önerilerini en geç Haziran ayı ortasına kadar göndermeleri talep edildi.
Su Politikaları Derneği’nden de talep edilen görüş ve öneriler konusunda SPD uzmanları çalışmalarına başladı.
Su Politikaları Derneği’nden yapılan açıklamada görüş ve önerilere açılan Kanun Taslağı’nın ülkemiz için çok önemli olduğu belirtildi. Bu konuda SPD tarafından kapsamlı bir şekilde hazırlanacak görüş ve önerilerinin belirtilen süre içinde Su Yönetimi genel Müdürlüğüne iletileceği de ifade edildi.
Taşkın Kanunu Taslağı
Ülkemizde taşkın konusuna münhasır yegâne kanun 4373 sayılı Taşkın Sulara ve Su Baskınlarına Karşı Korunma Kanunu’dur. Bu kanun ile taşkına karşı belirli akarsularda koruma bantları belirlenmiş ve bu alanlar yapılaşmaya kapatılmıştır. İlaveten, taşkın sularının akışını etkileyen engeller hakkında uygulanacak hükümler, taşkın halinde halkın yükümlülükleri ve taşkın hususunda görevli kamu görevlileri gibi hususlar belirlenmiştir.
Bu kanun, 1943 yılında hazırlanmış olup o zamanın teknolojisi, coğrafi bilgi sistemi tabanlı hidrolojik ve hidrolik modelleme tekniklerine imkân vermediğinden, taşkın riski taşıdığı düşünülen alanlar, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yaklaşık olarak belirlenerek Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilmesine yönelik düzenleme getirmiştir. 4373 sayılı Kanunun, doğrudan taşkın afetini konu alan tek kanun olmasına rağmen günümüzde ihtiyaç duyduğumuz birçok önemli ve gerekli düzenleme bu kanun içerisinde yer almamaktadır.
Kurum ve Kuruluşlara gönderilen taslağın Genel gerekçe bölümünde Taşkın Kanunu’nun getireceği yenilikler aşağıdaki gibi sıralandı
Taşkın ile ilgili temel ve bütüncül mevzuat hazırlanacaktır.
Görev ve yetki sınırları netleşecektir.
Akarsu ıslahı çalışmaları; büyükşehir belediyesi sınırları içinde büyükşehir belediyesi, büyükşehir olmayan illerde DSİ tarafından yapılacaktır.
Taşınmazların edinimi işlemleri büyükşehir belediyesi olan illerde büyükşehir belediyesi tarafından, büyükşehir olmayan illerde belediye sınırları içerisinde ilgili belediye tarafından, belediye sınırları dışında ise il özel idaresi tarafından yapılarak inşaat öncesi DSİ’ye ihtilafsız olarak teslim edilecektir.
Çok yüksek seviyede taşkın riski taşıyan alanlar belirlenecektir.
Taşkın tahmini ve erken uyarı çalışmalarının etkinlik düzeyi artırılacaktır.
Dere yataklarında taşkın riskini artıran izinsiz müdahaleler önlenecektir.
Mekânsal planlama çalışmaları dahil olmak üzere yapılacak tüm plan, proje veya
faaliyetlerde taşkın riski esas alınacaktır.
Taşkın yönetim planları etkin şekilde uygulanacaktır.
Sigortacılık faaliyetlerinde taşkın riski dikkate alınacaktır.
Taşkın hususunda yasak fiiller ve cezai müeyyideler getirilecektir.