MDEP Marmara Denizi Eylem Planı’nı acilen ve tam olarak “UYGULA”! “DENETİMLERİ ARTIR!
Bak! ne güzel demiş!?! Ekim’in 25’inde, “Ben”, Marmara Denizi’nin Erdek Körfezime dalış yapıp çıktıktan sonra, “Kıymetli bilim insanı” BÜDF Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı Hocanız/Hocamız “Durumumu” görünce “kahırlar içinde!”: “MARMARA DENİZİNİN (BENİM) ATIK YÜKÜ AZALTILMALI”!, “DENETiMLER ARTIRILMALI”! *Nokta!
Ve müsilaj sürecine “Ben‟im” sadece “yüzüme” bakanlar için de; “Müsilaj ….. deniz şartlarındaki durağanlığının maksimuma çıktığı Ekim ayında başlamaktadır. Bu ayda başlayan müsilaj kış boyunca devam ederek yoğunluk arttığında Nisan ayından itibaren deniz yüzeyine çıkmaktadır. Ancak yüzeyde görülen müsilaj, toplam müsilajın binde biri bile değildir!” demiş.
Akademik kariyerinize helal olsun “Dekan Hocamız”, Benim (Marmara Denizi’nin) halimden anlayan bu son makaleniz için de ayrıca.
“Ben Marmara Denizi!”
MUDANYA Gazetesi’nde yayımlanan; biri insanoğlu’na ve diğeri de Marmara Belediyeler Birliği’ne 2021 ve 2024’te yayınlanan iki mektubumla “halimi” bildirmiştim.
Birincisi, 31 Mayıs 2021 tarihinde insanoğlu’na: “Ben, Marmara Denizi! Feryad ediyorum, haykırıyorum, yalvarıyorum!” başlıklı mektubumda; “Len, insanoolu! Ben, Marmara Denizi”! Yirmi beş milyonsunuz tepemde! Eyi tamam. Ancak, sen her türlü pisliğini „arıtmadan‟, bana „derin deşarj‟ edersen, bende hayır mı kalır? Len, İnsanoolu, sen beni “Çöp yutucun” mu sandın, yahu? “Zehir yutucun” mu sandın! Sonra da, sende “hayır” kalmayacak, göreceksin!” demiştim
ikincisi; 26 Ağustos 2024 tarihinde: “Marmara Denizi’nden Marmara Belediyeler Birliği’ne Mektup/dilekçe” başlıklı mektubumda ise; MBB’ne “Ben, Marmara Denizi! “Müsilaj ve Durum ÇalıŞtayı” ve ardından “Beni, Marmara Denizi’ni Kurtarma Kongresi”ni toplayın diye önererek: “Yaa Marmara Belediyeler Birliği! 1000 km’lik kıyı şeridimde adım adım yapacağınız resmi/fiili araştırma çalışmalarınız “hayati önem” taşımaktadır.
Kıyı şeridimde, sahilime “uzak/yakın”, “gizli/açık” “Beni/Marmara Denizi” “katı atık ve veyahut atık su havuzu olarak gayri nizami olarak kullanan” sanayi kuruluşu, büyüklü küçüklü turizm kuruluşu, tabii evsel atık ve daha ila var mı, varsa sayısı kaç?” diye de sormuştum.
“Beni, Marmara Denizi‟ni” kurtarmazsan”: Martılarım uçmaz, Yunuslarım geçmez, Yelim esmez, Balığımı yiyemez, denizime giremez ve sandalın üstümde gezemez „olduğunda‟ anlarsın „yediğin tatlıyı‟! diyerek bu faslı bitirmiştim.
Tam bu noktada Yazardan Okura önemli dip not: 31 Mayıs 2021 tarihli yazımı yazarken 13 Haziran 2021’deki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne varan hazırlıklardan haberim olmadığı gibi 26 Ağustos 2024 tarihli yazımı yazarken de MDEP’dan bilgim/haberim yoktu.
Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın son basın açıklaması ile bilgim/haberim oldu. Kendilerine müteşekkiriz tabii.
“Ben Marmara Denizi”,
Bu soruları sorarken, müsilaj belası başımda “kendi durumumda” bir değişiklik hissetmediğimden mi nedir; aslında 13 Haziran 2021’de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak Marmara Denizi Eylem Planı MDEP Koordinasyon Kurulu Resmi Gazete’de yayınlanmış. Koordinasyon Kurulu, en az ayda bir kere toplanmak üzere “ilgili” ÇŞİD başta olmak üzere altı BAKANLIK, İstanbul başta olmak yedi VALİLİK, TÜBİTAK, ODTÜ, İÜ, MBB ve MBB BTK ve de altı BB, TOBB, OSBB, TÇA ve TGİSB, DTD ve TÜÇEV‟den oluşmuş.
Yani “Koordinasyon Kurulu” tamam. Ve MPED Koordinasyon Kurulu‟nun 2021‟de hazırlayıp uygulamaya koyduğu 22 maddelik eylem planı da tamam.
Ve bu da; 27 Haziran 2024 günlü Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu Toplantısı, ÇŞID Bakan imzalı, Karar Tutanağı(!):
“1. Atıksu arıtma tesislerinin ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerine dönüşümü ile ilgili yer tahsisi, imar planı, finans vb. sorunların giderilmesine yönelik ilki 1 ay içerisinde İstanbul‟da olmak üzere Marmara denizi havzasında yer alan tüm illerde en kısa sürede sonuç toplantılarının gerçekleştirilmesine, toplantıların sonuçlarına göre çalışmaların Bakanlığımızla koordinasyon içerisinde yürütülmesine,
2. Marmara Denizi havzasında yer alan atıksu arıtma tesislerinde oluşan arıtma çamurları için uygulanabilir bertaraf yöntemlerinin ortaya konulmasına yönelik Bilim ve Teknik Kurulu‟nca çalışma yapılmasına,