RAPORLAR

Yapay zekâ bir asırlık ilerlemeyi bir seneye sığdırdı

Yapay zekâ bir asırlık ilerlemeyi bir seneye sığdırdı

21 Haziran 2024

  İnsanlık yıllarca çözüm aradığı sorulara bir gecede yanıt bulan yapay zekâ sayesinde tarihi bir sıçramanın eşiğinde. Bu devrimin sayısız faydası olacak ama etkisi en çok enerji, sanayi ve tıp alanlarında görülecek. Dünyanın en önemli fütüristi Ray KurzweilThe Economist için kaleme aldığı yazıda, yapay zekâ sayesinde 2029-2035 arasında yaşlanmanın ölüm riskini artıran bir etken olmaktan çıkacağını savunuyor. 


  Tarih boyunca insanlar tüm teknolojilerde kullanılmak üzere 20 bin kararlı inorganik bileşen keşfetmişti, Google’ın Gnome AI uygulaması bu rakamı bir gecede 421 bine çıkardı. Bildiğimiz 190 bin protein şekli vardı, DeepMind’ın AlphaFold 2’si bu listeye kısa süre içinde 200 milyondan fazla protein ekledi.
Yapay zekanın ihtiyaç duyduğu işlem gücü arttıkça keşiflerinin sayısı da artacak. Yapay zekanın avantajı, uzun laboratuvar süreçlerine gerek kalmadan simülasyonlarla çözüme ulaşabilmesi.

  Batarya teknolojisindeki sorunları çözdüğünde, güneş enerjisi bedava olacak kadar bollaşacak. Değerli elementlere alternatif bulmasıyla sanayi üretiminde maliyetler düşecek. Hücresel biyolojiye tam hakimiyet sağladığında ise ömrümüzü uzatacak. Hepsinin çok yakınındayız.  

Kaynak: https://gazeteoksijen.com/the-economist/dijital-devrimden-fiziksel-devrime-sicramaya-yakiniz-214616
 

Kategoriler:RAPORLAR

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.