RAPORLAR

Su Politikaları Derneği Başkanı YILDIZ, “İklim değişikliği dünya ekonomisini de fena vuracak”

Su Politikaları Derneği Başkanı YILDIZ, “İklim değişikliği dünya ekonomisini de fena vuracak”

Gündem

30 Mayıs 2024

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen ve İnşaat Mühendisi Dursun YILDIZ, dünya ekonomisinin yıllık gelirinin iklim değişikliği nedeniyle yüzde 19 azalarak bunun da her yıl yaklaşık 38 trilyon dolar zarar olduğuna dikkat çekti.

UHA / İnternational News Agency

SPD Başkanı Yıldız ; Su bir ulusal güvenlik meselesi ama siyasetin gündeminde yeterince yer almıyor ! – Su Politikaları Derneği
(Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ)

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ, Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yürütülen ‘İklim değişikliği’nin etkileri konusunu TÜHA Haber’den Gazeteci Ataner YÜCE’ye değerlendirdi.

Başkan Dursun YILDIZ  Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü (PIK) tarafından yürütülen göre, CO2 emisyonlarının bugünden itibaren büyük ölçüde azaltılacak olsa da, iklim değişikliği nedeniyle dünya ekonomisinin gelirinin de  2050 yılına kadar yüzde 19 azalacağını dile getirdi.

İklim değişikliğinin dünya ekonomisini de hızlı bir şekilde etkileyeceğini hatırlatan YILDIZ,  bu yüzde 19 azalmanın da her yıl yaklaşık 38 trilyon dolar zarara yol açacağının altını çizdi.Dursun YILDIZ , ‘İklim değişikliği’nden dolayı doğada meydana gelecek olan bu zararların ise küresel ısınmayı iki derece ile sınırlamak için gereken etkilerinin azaltma maliyetlerinden altı kat daha fazla olacağını söyledi.YILDIZ , bilim insanlarının, son 40 yılda dünya genelinde 1.600’den fazla bölgeden elde edilen ampirik verilere dayanarak, değişen iklim koşullarının ekonomik büyüme ve bunların kalıcılığı üzerindeki gelecekteki etkilerini de değerlendirdiğine hatırlattı.

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ, Nature dergisinde yayınlanan  bu yeni çalışmaya göre, Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (PIK) bilim insanlarının, bölgeden elde edilen ampirik verilere dayandırdığı, değişen iklim koşullarının ekonomik büyüme ve bunların kalıcılığı üzerindeki gelecekteki etkilerini değerlendirdi.

İklim değişikliği nedeniyle “kuzey Amerika ve Avrupa da dahil olmak üzere bölgelerin çoğunda güçlü gelir düşüşlerinin öngörüldüğünü ifade eden Dursun YILDIZ,  şunları söyledi:

“Yapılan çalışmanın ilk yazarı Maximilian Kotz, “ Güney Asya ve Afrika ülkeleri  bu durumdan en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alacak.  Bu durum iklim değişikliğinin tarımsal ürün  verimi, işgücü verimliliği ve altyapı gibi ekonomik büyümeyle doğrudan  ilgili hususlar üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı oluşacak “ açıklamasını yaptığını açıkladı.

orman yangınları - Bianet

Genel olarak, küresel yıllık zararın 2050 yılında bu rakamın yaklaşık 19-59 trilyon dolar arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirten Başkan YILDIZ,  araştırmacıların fırtınalar, kontrol edilemeyen yangınlar ve  diğer aşırı hava olaylarının bu zararları  daha da artırabileceğini esas olarak sıcaklıklardaki artıştan kaynaklanan yağışlardaki değişiklik ve sıcaklıklardaki değişimin de bunda etkili olacağını kaydetti.

Wenz, Leonie
[Postdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nden  bilim insanı Leonie Wenz]

ABD ve Avrupa Birliği için de büyük ekonomik maliyetler çıkacakSu Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı Dursun YILDIZ, araştırmaya liderlik eden Postdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü’nden  bilim insanı Leonie Wenz’in, “Analizimiz, iklim değişikliğinin önümüzdeki 25 yıl içinde dünyadaki hemen hemen tüm ülkelerde ve aynı zamanda Almanya, Fransa ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde büyük ekonomik hasarlara neden olacağını gösteriyor” dediğini de hatırlattı.Küresel Isınma Ve İklim Değişikliğinin Önemi Ve Bağ Alanlarına EtkileriDursun YILDIZ, Leonie Wenz’in, bu  zararların geçmişte salınan  emisyonların bir sonucu olduğunu belirterek, sözkonusu bu zararların  en azından bazılarından kaçınmak isteniliyorsa, iklim değişikliğinin  etkilerine daha fazla dirençli olmaya  ihtiyacın olacağını anlattı.”Emisyonlarımızı büyük ölçüde ve derhal azaltmamız gerekiyor” diyen YILDIZ, aksi takdirde ekonomik kayıpların yüzyılın ikinci yarısında daha da büyüyerek ve 2100 yılına kadar bu kayıpların  tüm dünyada ortalama  yüzde 60’a ulaşacağının belirtti.

Başkan Dursun YILDIZ, bu durumun sözkonusu olan iklimimizi koruma maliyetinin ise çok daha ucuz olduğunu açıkça gösterdiğini ve bu maliyete biyolojik çeşitlilik kaybı gibi hesaba katılmayanların dahil olmadığını söyledi.

Bugüne kadar, Emisyonların iklim değişikliğinin yol açtığı ekonomik zararlara ilişkin küresel projeksiyonların, genellikle uzun vadede  ortalama yıllık sıcaklıkların ulusal etkilerine odaklandığını ifade eden Başkanı Dursun YILDIZ, şöyle devam etti:

“Araştırmacılar, son 40 yılda dünya çapında 1.600’den fazla ulusal  bölge ölçeğinde  iklimin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine ilişkin en son ampirik bulguları kullanarak,  gelecek 26 yılda  sıcaklık ve yağış değişikliklerinden kaynaklanan  hasarları büyük oranda tahmin edebildiler. Bu çalışma daha uzun vadeli tahminlerle ilgili büyük belirsizlikleri azaltırken, ayrıca zaman ve mekan boyunca ayrıntılı bilgi sağladı.

Bilim insanları bu çalışmada ampirik modelleri en son teknolojiye sahip iklim simülasyonlarıyla (CMIP-6) birleştirdiler. Daha da önemlisi, iklim  değişikliğinin  geçmişte ekonomiyi ne kadar kalıcı bir şekilde etkilediğini de değerlendirip  hesaba kattılar” dedi.

Elektrik üretiminde karbon salınımı

En az sorumlu olan ülkeler en çok acı çekecek

si ve Başkanı Dursun YILDIZ, en az sorumlu olan ülkelerin en çok acı çekecek ülkelerin yer alacağını hatırlatarak, Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü’nce (PIK) yapılan bu çalışmaların, iklim değişikliği  etkilerinin hemen hemen her yerde zarara neden olacağını, ancak tropik bölgelerdeki ülkelerin zaten daha sıcak olduğundan en fazla zarar göreceğini ortaya koyduğunu açıkladı.

Başkanı Dursun YILDIZ, çalışmaların sonuçlarına göre ; insan kaynaklı iklim değişikliğinden en az sorumlu olan ülkelerin, yüksek gelirli ülkelerden yüzde 60,  yüksek emisyon salımı yapan  ülkelerden ise yüzde 40 daha fazla gelir kaybına uğrayacaklarının tahmin edildiğini ve

ayrıca bu ülkelerin iklim değişikliğine  uyum sağlamak için en az kaynağa sahip olan ülkelerin olmasının da iklim değişikliği karşısındaki eşitsizliğini arttırdığını kaydetti.

Kaynak: https://www.turkuazhaberajansi.com/su-politikalari-dernegi-baskani-yildiz-iklim-degisikligi-dunya-ekonomisini-de-fena-vuracak/

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.