Kent Selleri

Ani Şiddetli Yağışlar Demiryollarındaki Riski arttırıyor.

Ankara-Sivas YHT hattı bir yılda ikinci kez hasar gördü

29 Mayıs 2024

Yozgat’ta dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Ankara -Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında hasar oluştu, sel suları rayların altındaki dolgu malzemelerini yerinden söküp, sürükledi.

Yerköy ilçesine bağlı Saray köyü yakınlarından geçen Ankara-Sivas YHT hattı da sel suları nedeniyle hasar gördü. Kuvvetli yağış sonrasında, sel suları rayların altındaki dolgu malzemelerini sürükledi. Çift hatlı tren yolunun Ankara-Sivas istikametindeki raylar askıda kaldı. Hat üzerinde yapılan kontrollerin ardından, YHT seferlerinin tek hat üzerinden devam edeceği açıklandı.

GEÇEN YIL NE OLMUŞTU?

26 Nisan 2023’teki açılışından yaklaşık 1.5 ay sonra da YHT hattının yine Yozgat yakınlarındaki kısmında yoğun yağışın ardından meydana gelen heyelan nedeniyle raylar çökmüş, yol kontrolü yapan kılavuz lokomotif raydan çıkmıştı.

Su Politikaları Derneği  Geçen Yıl Rapor Hazırlamıştı

Su Politikaları Derneği  geçen yıl hazırladığı 21 Haziran 2023 tarihli “ Ani Seller Demiryolu Güvenliğimizi Tehdit Ediyor” raporunda iklim değişikliği sonucu oluşan ani ve şiddetli yağışların demiryolları hatlarında oluşturduğu riskleri ele almıştır

Raporda özellikle Haziran ayında artan ani ve şiddetli yağışların oluşturduğu sellere karşı  demiryolları hatlarımızın bakım ve işletmesinde  alınması gereken önlemler ile ilgili bazı somut önerilerde bulunulmuştur

SPD Raporu için lütfen tıklayınız

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.