Dijital Su

ChatGPT Her 20 ila 50 Soruda Su İstiyor.

ChatGPT, 8 Eylül 2023 ‘de  Nature Communications dergisinde yayınlanan ve ChatGPT’nin su kullanımını  ele alan “ Yapay Zekanın Su Ayak İzi” başlıklı çalışmada açıklandığı gibi, sorulan her 20 ila 50 soru için bir su içiyor.

Hikaye, “kullanıcıların sorduğu her 20 ila 50 soru için yaklaşık 500 mililitre su tükettiğini” öğrendikten sonra daha da ilginçleşiyor. Araştırmacı Shaolej Wu, Riverside’daki California Üniversitesi’ndeki çalışmasında ChatGPT’nin su ihtiyacı üzerine bir tahminde bulundu.

Araştırmacılar, “500 ml’lik bir şişe su çok fazla görünmese de, ChatGPT’nin milyarlarca kullanıcısı göz önüne alındığında,  toplam birleşik su ayak izinin hala son derece büyük” olduğunu ileri sürüyor. Bilim insanları, Microsoft’un yalnızca GPT-3’ü eğitirken 700.000 litre su tükettiğini tahmin ediyor.

ChatGPT gibi üretken yapay zeka sistemleri yalnızca tatlı su tüketebiliyor. Klorlu su sisteme zarar veriyor. ChatGPT için su ilk olarak , şirketin veri merkezlerini soğutmak için kullanılıyor. İkinci husus ise suyun, yapay zeka sistemlerini eğiten ve çalıştıran bilgi işlem gücüne güç sağlayacak şekilde kullanılmasıdır. Yani ChatGPT ne kadar çok cevap üretirse, o kadar çok güce ihtiyaç duyar ve o kadar su ihtiyacı artar .

Uzun vadede teknoloji daha popüler hale geliyor ve bu da üretken yapay zeka sistemlerinin daha fazla su tüketimine yol açıyor. Bunun zamanla daha da artacağını belirtmekte fayda var.

Teknolojik gelişmelerin çevresel etkileri de gündemde.  Yapay zeka destekli metinler, resimler ve videolar üreten uygulamalar bu üretken sistemler tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Buna göre, çok fazla enerjiye ihtiyaç duyulmakta ve bu enerji çoğunlukla fosil yakıtlardan üretilmekte, dolayısıyla iklim değişikliğine katkıda bulunan sera gazı emisyonları üretilmektedir. Özellikle su kaynaklarının sınırlı olduğu bölgelerde enerji tüketiminin yanı sıra su tüketimi de dikkat çekmektedir.

ChatGPT’nin su kullanımının hem enerji hem de su tüketimi seviyelerinin sürdürülebilirliği üzerindeki etkisi dikkate değer bulunuyor.   ChatGPT’nin faydalarının çevresel maliyetlerden ne kadar ağır bastığı konusunda şüphe uyandırıyor. Bu nedenle enerji tasarruflu üretken yapay zeka sistemlerinin kullanımı su kullanımını  azaltmak için büyük  önem taşıyor.

Kaynak: Maya Obeid  https://insidetelecom.com/chatgpt-water-usage-is-getting-out-of-control/

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.