su güvenliği

Türkiye’nin 5 Şirketi hem İklim hem de Su Güvenliği Programının A listesinde yer aldı

  • Dünyanın en büyük çevre raporlama platformu CDP‘nin (Carbon Disclosure Project) İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarında
  • CDP küresel A listesinde Türkiye’den 22 şirket yer aldı
  • Beş şirket hem İklim hem de Su Güvenliği Programının A listesinde yer aldı
  •  2023 yılında CDP’ye küresel ölçekte 24 binden fazla şirket raporlama yaptı.
  • Bu raporların değerlendirmesi ile de 2023 yılında 396 şirket İklim Değişikliği, Su Güvenliği ve Ormansızlaşma programlarında “A” seviyesinde pun alarak Küresel A listesinde yer aldı.
  • CDP İklim Programına bu yıl Türkiye’den raporlama yapan şirket sayısı 174, sorulara yanıt vermeyen şirket sayısı ise 60 oldu.
  • Su Güvenliği programına da 70 şirket raporlama yaparken, 47 şirket ise sorulara yanıt vermedi.

Sabancı Holding, İklim Değişikliği kategorisinde 2023 Global A listesinde yer aldı.


Şirketten yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında CDP İklim Değişikliği Programı’na raporlama yapan 11 Sabancı Topluluğu şirketinin 9’u, A veya A- notuyla liderlik seviyesine yükseldi. Böylece CDP’ye raporlama yapan ve liderlik seviyesinde olan Sabancı Topluluğu şirketleri geçen yıla kıyasla 3 katına çıktı.

Sabancı Holding, Türkiye’den bu listeye giren tek yatırım holdingi olurken, su güvenliği raporlamasında ise notunu A-‘ye yükseltti. 9 şirket içerisinde Sabancı Holding’e ek olarak 4 Sabancı Topluluğu şirketi daha CDP tarafından 2023 yılında A notuyla değerlendirilerek küresel liderler arasına girdi.

Brisa iklim değişikliği ve su güvenliği alanlarında Global A listesinde yer aldı. Carrefoursa ve Enerjisa Enerji ise su güvenliği alanında A notunun sahibi oldu.

Bu yıl ilk kez CDP raporlama sürecine dahil olan Temsa ilk yılında İklim Değişikliği Global A listesine dahil edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Cenk Alper, bu yıl CDP skoru açıklanan 21 binden fazla şirket arasında sadece 346’sının İklim Değişikliği Global A listesine dahil edildiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı:

“Sabancı Holding olarak bu şirketler arasında olmaktan; daha da önemlisi Sabancı Topluluğu olarak Türkiye’yi bu listede 5 ayrı şirketimiz ile temsil etmekten büyük gurur duyuyoruz. Bugünün dünyasında, neyi yaptığınızdan daha önemli bir konu varsa o da nasıl yaptığınız. Sürdürülebilirliği şirket kültürü ve yatırım kriterlerinizde nasıl konumlandırdığını, Topluluk olarak tüm operasyonel süreçlerimizi, kapsamlı sürdürülebilirlik yol haritamız kapsamında sürekli olarak geliştiriyoruz. Bunu da şeffaf raporlama süreçlerimizle ortaya koyuyoruz. Önümüzdeki dönemde de, sürdürülebilirlik odaklı proje ve uygulamalarımızı dünyanın dört bir yanındaki tesis ve ofislerimizde yaygınlaştırırken, bu alanda öncü ve örnek olmak misyonumuzu da güçlendireceğiz.”

2000 yılında kurulan ve dünya çapında 137 trilyon dolar değerinde varlığı yöneten 740’tan fazla finansal kuruluşla çalışan CDP, şirketleri çevresel etkilerini açıklamaya, sera gazı emisyonlarını azaltmaya, su kaynaklarını ve ormanları korumaya teşvik etmek için sermaye piyasalarını ve kurumsal satın alıcıların gücünü kullanmaya öncülük ediyor.

CDP Su Programı

2015 yılında Garanti Bankası’nın desteği ve işbirliği ile CDP Su Programı Forum tarafından Türkiye’de de uygulanmaya başladı. 

CDP, su konusunda özel sektörün sorumluluk alması gerekliliğine inanıyor ve özel sektörün bu sorumluluğu yerine getirmesini teşvik etmek amacıyla su kullanımlarını ve su kaynakları üzerindeki etkilerini şeffaf bir şekilde açıklayabilecekleri bir platform sunuyor. CDP, su kaynaklarını korumak için 130 trilyon dolar varlığı yöneten 680 kurumsal yatırımcı adına hareket ediyor ve dünyanın önde gelen şirketlerine su korumacılığı konusunda aksiyona geçmeleri için çağrıda bulunuyor. 

CDP Türkiye Su Programı kapsamında Türkiye’den davet alan 45’i BIST-100 endeksinde yer alan, toplamda 62 şirket, suya bağlı risklere en çok maruz kalma olasılığı olan sektörlerde yer alan şirketlerden bazıları. 2022 yılında toplam 52 şirketin yanıt verdiği CDP Su Programı’nın Türkiye ayağında yanıt veren şirketlerin sayısı programın başladığı yıl olan 2015’te ise yalnızca 15’ti. 

CDP Su Programı hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşılabilir.

CDP Türkiye 2022 İklim Değişikliği ve Su Raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.