Su Yönetimi

SPD: İstanbul’da Su Güvenliği riski artıyor  .Büyükçekmece Baraj Gölü neden kurudu. Etkileri ne olur ?

Su Politikaları Derneği İstanbul’un önemli su toplama yapılarından olan  Büyükçekmece barajının  gölünün kuruması ve sonuçları ile ilgili bir açıklama yaptı

Yapılan açıklamada aşağıdaki hususlara değinildi;

Büyükçekmece Barajı  gölü İstanbul’un Avrupa yakasının en büyük ikinci baraj gölü. Avrupa yakasındaki hacim olarak en büyük baraj gölü Terkos Barajı gölü . Terkos Barajı azami 162 milyon m3 su toplar  iken Büyükçekmece Baraj gölü azami 148  milyon m3 su topluyor.

Büyükçekmece Barajı bu  su toplama hacmi ile Avrupa yakasına su temini için çok önemli bir görev görüyor.  Büyükçekmece Barajı’nın suları bu gölün hemen kıyısındaki  Büyükçekmece İçme Suyu Arıtma Tesislerinde arıtıldıktan sonra şehre veriliyor.

Büyükçekmece İçmesuyu arıtma tesisi

Büyükçekmece İçme Suyu Arıtma Tesisi, günde 400.000 m³  su arıtarak yaklaşık 2.600.000 İstanbullu’ya hizmet vermekteydi. Bu  Tesisten; Büyükçekmece, Beylikdüzü, Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Çatalca ve Silivri İlçeleri beslenmekteydi.

 Büyükçekmece gölünün kuruması nedeniyle bu suyun  temini artık buradan sağlanamıyor.  Ancak bu göl çevresinde daha önce açılmış olan kuyulardan günde 100 000 m3 e kadar su çekilebiliyor.

Bunun yanısıra bu barajın beslediği bölgelerin susuz kalmaması için halen  Sazlıdere Barajının ölü hacminden kontrollü bir şekilde alınan su ikitelli arıtma tesisinde arıtılarak Esenyurt deposuna veriliyor. Buradan da Büyükçekmece gölünün doğu yakasına su temin ediliyor. Ancak Sazlıdere barajındaki su da tükenmek üzere. Önümüzdeki günlerde bu barajların su havzalarına yeterli miktarda yağış düşmezse Büyükçekmece gölünden beslenen semtlerin su temini güvenliği riske girecek. 

Büyükçekmece Baraj gölü neden kurudu ?

Son iki yıldır Trakya bölgesinde yaşanan meteorolojik ve hidrolojik kuraklık İstanbul’un Avrupa yakasındaki barajların su hacmini hızla düşürdü. Bu yılın yaz aylarında yaşanan sıcak hava dalgaları da su kullanımını da artırdı. Büyükdere barajında  bu  yılın şubat ayında da seviye düşük idi. Barajdan su çekimi normal bir şekilde devem etti ve su hacmi hızla azaldı.

Ayrıca Büyükçekmece Barajı  43 km2 ile çok büyük bir  göl alanına sahip. Bu yaz ve sonbahar aylarında sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üstünde gerçekleşti. Bu da göldeki buharlaşmayı arttırdı. Büyükçekmece baraj gölü  çoğu yerde sığ olup en derin yeri 6,3 metredir. Bunun  için su seviyesi düştükçe göl suyu daha hızla ısınıp buharlaşıyor. Bu koşullar Büyükçekmece Barajı gölünü kuraklıktan en çok etkilenen baraj haline getiriyor.

Büyükçekmece Barajı gölünü besleyen  havzanın  büyüklüğü  595 km2 ‘dir. Bu havzaya düşen yağışlar üç nehir vasıtasıyla gölü beslerler .

Büyükçekmece Havzası’ndaki açık alanlarda yağışla beraber yüzeysel akış da artar. Büyükçekmece Havzası’nda taşkın mevsiminde su kullanımları ve müdahaleler en az seviyededir. Bu nedenle taşkın debileri doğrudan göle girer. Bu nedenlerle Yağışların normal olduğu dönemde Büyükçekmece gölü normal seviyesine ulaşır. Bundan dolayı yağışların normale döndüğü dönemde  göl  de eski seviyesine  hızla döner.

Kategoriler:Su Yönetimi

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.