su güvenliği

SPD Başkanı Yıldız : Gazze’de yaşamın fişi çekiliyor

21 Ekim 2023

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, temiz su kaynakları zaten çok az olan Gazze’nin İsrail saldırıları sonrası tümüyle susuz kalmakla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Su Politikaları Derneği Genel Başkanı Dursun Yıldız, işgalci İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de diğer taraftan suyu kesmesiyle ilgili ‘’ABD’nin desteğini alan İsrail insanlık dışı saldırılarını bilinçli olarak insanların temel ihtiyacı olan su arıtma ve alt yapı tesislerine yapıyor’’ dedi.

Gazetemize konuşan Dursun Yıldız, Gazze’de, bir insanlık dramının yaşandığını belirterek ‘’Bölgede şu anda bir insanlık dramı yaşanıyor. İnsanlığın en temel ihtiyacı olan temiz su bölgede bulunmuyor’’ diye konuştu.

????????????????????????????????????

‘’GAZZE ŞERİDİ’Nİ BESLEYEN BARAJ YOK’’

İsrail’in bu konuda çok katı bir denetim uyguladığını söyleyen Yıldız, “Gazze Şeridi’nde yüzey suyu yok. Dolayısıyla bu suyu biriktirecek baraj ve gölet gibi yapılar da yok. Gazze Şeridi’nin ana su kaynağı Sahel Kumu Akiferi yani yer altı suyudur. Ancak bu kaynaklar yıllardır aşırı kullanıldığından deniz suyu karıştığı için tuzluluk oranı arttı ve su kalitesi düştü. Gazze Şeridi’nde su yer altı suyundan çekilerek ve deniz suyundan arıtılarak sağlanıyordu. Fakat şu anda bölgeye yapılan saldırılar ve abluka bunu mümkün kılmıyor” dedi.

ara-002.jpg

SU İHTİYACINI KARŞILAYAN TESİSLERE SALDIRI

Smoke and flames billow after Israeli forces struck a high-rise tower in Gaza City, October 7, 2023. REUTERS/Ashraf Amra NO RESALES. NO ARCHIVES

Bölge halkının su ihtiyacını daha önceden İsrail’den gelen hat üzerinden karşıladığını belirten Yıldız, şöyle devam etti: “Gazze nüfusu şu anda 600 bin civarı. Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlar Gazze’deki su kıtlığına çözüm olarak ‘Deniz Suyu Arıtma Tesisleri’ gibi projelere destek verdi. Ancak bu tesisler enerji gerektirdiği için bölgedeki İsrail ambargosu ve mevcut savaş bu tesislerin etkili bir şekilde çalışmasının önüne geçiyor. Bölgedeki su ihtiyacı çok kısıtlı şekilde karşılanıyor. Yakıt bulunabilirse yakın kuyulardan su çekiliyor ve tankerlerle dağıtımı sağlanıyor. Ancak suyun ne kadar temiz olduğu konusu ise belirsiz. Çünkü şehrin alt yapısı ağır ölçüde hasar gördü ve ne derece kanalizasyon suyuna karıştı orası bilinmiyor.’’

basliksiz-1-002.jpg

‘’HASTALIKLARIN YAYILMASINA NEDEN OLACAK’’

İsrail’in bilinçli olarak su dağıtım şebekelerini tahrip ettiğini söyleyen Yıldız, ’’Bölgedeki su sıkıntısının giderilebilmesi için Gazze’deki saldırıların durması, su ve enerji ablukasının kaldırılması gerekiyor. Gazze’nin temiz su kaynakları oldukça kısıtlı. Atık su toplama ve uzaklaştırma sistemi İsrail saldırılarında bilinçli şekilde vuruldu. Mevcut durumda kanalizasyon suları açıktan akıyor. Bu da bölgede toplum sağlığını tehdit ediyor. ABD’nin tam desteğini alan İsrail, Gazze’nin kuzeyini boşaltmak için bu vahşi ve insanlık dışı saldırılarını sürdürecek. Bu durum, su temini ve çevre sağlığı yeterince sağlanamadığı için tifo ve kolera gibi çok hızla yayılan hastalıkların ortaya çıkmasına neden olacak’’ diye belirtti.

‘’SUYA ULAŞIM İNSAN HAKKIDIR’’

Gazze’nin uzun zamandır insanlık dışı bir tecritte tutulduğunu ifade eden Yıldız, ‘Gazze yaşam desteğine bağlıydı fakat şimdi fişi çekiliyor. Kentin su temini ve altyapısı ağır tahrip görmüş durumda. İnsani kriz planlı olarak derinleştiriliyor. Dün Refah Sınır Kapısı’nın Mısır tarafından açıldığı açıklandı. Bu Gazze için insani ihityaçların karşılanması açısından çok önemli. İsrail, insan hakları ihlaline halen devam ediyor. Bölgede her türlü terörist saldırıyı gerçekleştirenlerin yanı sıra destekleyen dış güçler de bu büyük insanlık suçunun ortağı oluyor. Bu suça insanları susuz bırakmak gibi bir insan hakkı ihlali de eklendiğinde söz biter. Suya ulaşma her koşul ve şart altında bir insan hakkıdır ve bu engellenemez ’’dedi.

Sefa Üstüner/ http://www.gazeteilksayfa.com

Kaynak: https://www.gazeteilksayfa.com/su-politikalari-dernegi-genel-baskani-dursun-yildiz-gazzede-yasamin-fisi-cekiliyor-212462h.htm

Kategoriler:su güvenliği

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.