Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayımlanan rapor, 2015-2022’nin küresel sıcaklık açısından en sıcak yıllar olurken buzul erimeleri ve deniz seviyesi yükselmesinin yine 2022’de rekor seviyelere ulaştığını gösteriyor.
YEŞİL GAZETE 5 gün önce

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim değişikliğinin 2022’de doğa olaylarından ekonomiye kadar çok yönlü olumsuz etkisini sürdürdüğünü ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına yol açtığını bildirdi.
WMO’nun yayımladığı 2022 Küresel İklim Durumu Raporu‘nda sera gazları, sıcaklıklar, deniz seviyesinin yükselmesi, okyanus ısısı ve asitlenme, deniz buzu ve buzullar gibi temel iklim göstergelerine odaklanılırken iklim değişikliğinin ve aşırı hava olaylarının etkileri de vurgulandı.
Rapora göre, iklim değişikliği, dağların zirvesinden okyanusun derinliklerine kadar 2022’de de etkisini sürdürdü. Kuraklıklar, seller ve sıcak dalgaları her kıtayı etkilerken milyarlarca dolar değerinde kayıp ve hasara neden oldu.
Antarktika‘da deniz buzu seviyesi en düşük düzeye inerken bazı Avrupa buzullarında ise alışılmışın dışında erime oldu.
Son üç yıldır hava sıcaklığını düşürücü etkiye sahip hava olayı La Niña‘nın etkisine rağmen 2015-2022, küresel sıcaklık açısından en sıcak sekiz yıl oldu.
Buzul erimeleri ve deniz seviyesinin yükselmesi, 2022’de yine rekor seviyelere ulaşırken etkisinin binlerce yıl sürmesi bekleniyor.
Küresel ortalama sıcaklık 2022’de 1850-1900 yılları ortalamasının 1,15 derece üzerinde ölçüldü.
Fotoğraf: Tomar Ketter
Avrupa’da rekor seviyede buzul erimesi gerçekleşti
Avrupa Alpleri‘nde kışın az miktardaki kar yağışı, Mart 2022’de Sahra tozunun etkisi ve mayıs ile eylül arasındaki sıcak hava dalgalarının birleşimiyle rekor düzeyde buzul erimesine neden oldu.
İsviçre‘de 2021-2022 yıllarında buzul hacminin yüzde 6’sı, 2001 ile 2022 yılları arasında ise üçte biri kayboldu.
25 Şubat 2022’de 1,92 milyon kilometrekareye düşen Antarktika’daki deniz buzu seviyesi, kaydedilen en düşük düzey oldu.
Kuraklık, Doğu Afrika‘yı da etkilerken yağışlar, art arda beş yağışlı mevsimde de ortalamanın altında kaldı.
Ocak 2023 itibarıyla Doğu Afrika genelinde 20 milyon kişi kuraklık ve diğer doğa olaylarının etkisiyle gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı.
Kategoriler:İklim Değişimi