su güvenliği

SPD Başkanı Yıldız Halk TV’ye konuştu: Deprem bölgesinin köylerine destek artmalı .

Halk TV – Can Coşkun

24 Şubat 2023 Saat: 15 :30

SPD Başkanı Dursun Yıldız katıldığı programda aşağıdaki açıklamayı yaptı

İlk günler arama kurtarmanın yoğun olduğu günlerdir. Sonra barınma ve diğer ihtiyaçların karşılanmasına yönelik tedbirlerin alınmasına yönelik çalışmalar yapılır. Bu çalışmalarda Su temini ve hijyen her zaman en temel sorunlar olarak önümüze çıkar.

Deprem bölgesi çok geniş nüfus da çok fazla ama Plansızlık önceden hazırlık yapılmayışı önlemlerin daha hızlı alınmasına engel oldu.
Daha hazır halde depreme yakalansa idik, su ve hijyen konusunu ve sorunları  daha kısa süre içinde ve daha hızlı çözebilirdik.

Bölgeye şimdi Tuvalet duş ve lavabolar gönderiliyor. Fakat bunların su temini koordinasyonu ile birleştirilmesi lazım. Yani seyyar depoların ve buna bağlı çeşmelerin de mümkün olduğu kadar merkezi yerlerde konumlanması gerekirdi. Oradaki insanlar uzun dönem ellerini dahi yıkamadan bir yaşam sürdüler. Bunun getireceği riskler ise salgınlar ve bulaşıcı hastalığın çıkması olur.
Örneğin Bakanlığın açıkladığı bazı illerde, çeşme sularının kesinlikle içilmemesi önerildi. Bu konuda ikazlar sürekli yapılmalı.
Öncelikle kullanılacak sular ve hijyen konusunda depremzedeleri  bilgilendirmek ve sonra bunların uygulamasını takip etmek gerekiyor.

Sonuç olarak bütün bunlar bir plan meselesi. Şu an afet sonrasını yönetmeye çalışıyoruz ama daha önce alamadığımız tedbirler ve oluşturmadığımız planlar bizi çok daha hızlı davranmaktan alıkoyuyor.
Çözüm reçetesinde ne yapılmalı?
Tuvalet, duş ve lavaboların temini ve bunların işletilmesine yönelik tedbirlerin birlikte alınması gerekir.Ancak bugün bu o kadar kolay değil.



1- Atıksu yönetimi yapılmalı. Bu yapılmadı. Atıklar o bölgede kaldığı sürece o bölgede sorun olarak kaldı. Öncelikle bunun yapılması tavsiye edilir.

2- Köylere dikkat çekilmesi gerekir.
Köyler uzak mesafede olduğu için biraz gözardı ediliyor gibi geliyor bize.
Sebebi ulaşımı çok kolay değil ama o bölgede hala yaşayan ve bu suyu kullanması gereken vatandaşlarımız var.
Köylerdeki içme suyu aynı kalitede mi? Su depoları ve kuyuların içme suyu şu anda aynı kalitede mi? İçme suyu temini sağlanabiliyor  mu? Bu konular incelenmeli.

Gerçekçi bir bakış açısıyla, artık düşünce biçimimizi, paradigmayı çözüme yönelik olarak, planlı programlı olarak değiştirmek ve önceden yapılan hataları yapmadan, farklı şeyleri yaparak çözüme ulaşmak lazım.
Özellikle köylerde su depoları ve kuyuların içme suyu açısından incelenmesi gerekiyor.
Yeraltı ve yerüstü sularının arasındaki ilişki bozuldu. Bunların mevcut durumunun  ve etkileşimlerinin incelenmesi izlenmesi lazım. Su kalitesinde dönemsel düşüşler olabilir. Bazı kuyular kuruyabilir.
Daha önce bu riski riski hafifletmek için hazırlık ve plan yapmak gerekirdi. Bu anlayışın  kabulü ve devamlı uygulanması gerekir. . Yoksa iş krize döner ve krizi yönetmek de çok zor olur.
500.000 kişi bölgeden tahliye edildi. Geriye çiftçilerimiz kaldı. Geriye kalanlar bizi bu plansızlıkta çok zorlayacaktır.

Kategoriler:su güvenliği

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.