20 Ocak 2023
Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Dursun Yıldız 16 Ocak ve 18 Ocak 2023 tarihlerinde Türkiye’deki Kuraklık ve bölgesel etkileri konusunda Sky Arabia TV ve Al Kahire TV’nin sorularını yanıtladı

Konuşmasında Türkiye’’de başlayan Meteorolojik kuraklığın etkilerini anlatan Yıldız kuraklığın önümüzdeki döneme uzayıp uzamayacağı konusunda da uzmanların yaptığı açıklamalardan da söz etti.

Dursun Yıldız Türkiye’nin büyük bölümünün yarı kurak bir iklim kuşağında yer aldığını belirtti. Türkiye’nin son üç yıldır özellikle sonbahar yağışlarında bölgesel olarak meteorolojik kurak dönemler yaşadığına dikkat çeken Yıldız,bu yıl bu dönemin Ocak ayını da kapsadığını belirterek bunun endişeleri arttırdığını ifade etti.

Dursun Yıldız Ekim ayında başlayan su yılından itibaren son 3 aydır Türkiye’nin normalin %41 oranında daha az yağış aldığını ve hava sıcaklıklarının da normallerin çok üzerinde olduğunu belirterek önümüzdeki dönemin yağışları bizim için çok önemli dedi.
Türkiye’nin Kuraklık Eylem Planları konusundaki hazırlıklarından da söz eden Yıldız İstanbul’un her kurak dönemden hızla etkilenen bir Megakent olduğuna dikkat çekerek İstanbul günlük su talebi 3 milyon m3 olan ve su havzaları çok farklı alanlara yayılmış bir kent. Bu nedenle özellikle Avrupa yakasında Baraj depoları hızla boşalıyor dedi.

İklimbilimcilerin ,iklim değişikliği’nin özellikle Akdeniz kuşağında çok etkili olacağı konusunda öngörülerinden de söz eden Yıldız ,bölge ülkelerinin bu konuda işbirliği içinde olmaları şart ,İklim değişikliği küresel bir sorun ancak etkileri yerel ve bölgesel olarak yaşanıyor dedi.
HPA News
Kategoriler:Su, İklim Değişimi