Bilim insanlarının uyarıları devam ediyor. Ülkemizin yıllar önce, 200’ü haritalarda görülebilen, Marmara Denizi büyüklüğünde 300’e yakın irili ufaklı göle sahip olduğunu hatırlatan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici, “Bu göllerin yüzde 60’ı kurudu, küçülüp, kirlilik nedeniyle neredeyse tümü göl olma özelliğini kaybetti” açıklamaları yapılıyor. DSİ Genel Müdürlüğü gölün su bütçesinin korunmasında, su bütçelerini hazırlamakta ve gölün gelir ve giderine göre su alımlarını düzenlemekle görevli kuruluşumuzdur. Ancak buna rağmen resmi verilere göre birçok gölümüzün bütçesi aşırı açıklar vermektedir. Yapılan açıklamalara göre ülkemizin bir zamanlar 5. büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü tamamen kurumuş, doğal göl özelliklerini kaybetmiş, kış aylarında su birikintisi haline gelmiştir. Beyşehir gölü su seviyesi 26 metreden 6 metreye, Eğirdir gölü 14 metreden 5 metreye düşmüştür. Ülkemizde daha çok Batı Akdeniz- Göller Yöresi, Konya ve Tuz Gölleri havzasında irili ufaklı 15’ten fazla doğal göl: Avlan, Seyfe Gölü Ereğli Sazlığı Kulu Gölü, Sarıgöl, Yarışlı, Kurugöl, Kırkpınar, Acıgöl, Uyuz Gölü, Suğla, Meke, Güvenç, Sasam, Kocagöl, Karagöl, Hotamış Sazlığı ve Küçük Göl” de su seviyeleri çok azalmıştır.

Bu Göllerin ve sulak alanların korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı GÖLLER VE SULAK ALANLAR EYLEM PLANI 2017-2023 yürürlüğe girmiştir. Söz konusu eylem planı kapsamında doğal göllerin envanterlerinin çıkarılması, su bütçesinin ve su kalitesinin tespit edilmesi, doğal göllerin izlenerek su kalitesinin ve miktarının iyileştirilmesi çalışmalarının yapılacağı ifade edilmiştir.Eylem Planı kapsamında 25 havzada bulunan 303 göl ve sulak alanda tespit ve izleme çalışmaları yapılmış ancak iyileştirme aşamasında planlanan sonuç alınamamıştır. Göllerimiz,sulak alanlarımızla birlikte nehir havzalarımızın en önemli bölümlerinden biri olup iyileştirmeleri de bütünleşik nehir havza yönetimi anlayışı içinde mümkün olacaktır. Bu nedenle havza koruma ve havza yönetim planlarımızın hızla uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir.
Su Politikaları Derneği olarak bu konuda hazırladığımız rapora aşağıdaki linkten ulaşılabilir Bu çalışmamızın yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunmasını umuyoruz