Göllerimiz ve sulak alanlarımız

DSİ Emekli Genel Müdür Yrd: Mavi Bayrak alan İZNİK GÖLÜ’nü anlattı

-DEMEKKİ İSTENİNCE OLUYORMUŞ

İlker Özel

İnş Müh

DSİ Emekli Bölge Müdürü ve Genel Müdür Yrd.

8 Ağustos 2022

Bir incidir İZNİK GÖLÜ . İlk gördüğümde mühendis mektebinden yeni mezun olmuştum.” Yayın Balığı Şiş “ yemeye gidiyorduk Eskişehir DSİ deki arkadaşlarla. Bir harikaydı, sanki özel bir “yaşam lüksü” idi.

Geçen zamanın ardından. 1996 yılında kendimi BURSA DSİ de buluverdim. Gölün alanı 298 km2. Doğudan batıya 32 km, kuzeyden  güneye 11 km dir. En derin noktası 65 m dir.

Gölün yayın, otçu sazanı, alabalık ve ıstakozu meşhurdur. Ancak ticari amaçla izinsiz atılan gümüş balığı tatlı su ürünleri dengesini olumsuz etkilemiş, gölün simgesi yayın ve sazan balığı türü nerede ise yok olma noktasına gelmiştir.

İznik – NIKEA  tarihteki ismi ile Hristiyanlığın merkezi olmuş, su altı zenginlikleri ile Dünyanın her yerinde tanınmıştır.  MS. 325 yılı yazı başında Hristiyanlık için çok önemli olan Birinci İznik Konsülü , İznik’ te toplanmıştır.  



İznik yöresi, sofralık zeytini, Müşküle üzümü, başta domates olmak üzere her çeşit sebze üretimi, tabiat güzelliği, özel mavi renkli çinileri ile turizm potansiyeli ile yöre ülkemin bir altın madalyasıdır. Yüreğimin parçalandığı aşağıdaki fotoğrafları çekinceye kadar.

Kullanılıp gölün o tertemiz pırıl pırıl sularına atılan bitki koruma ilaçları , zararlı böcek ilaçları kutuları, her çeşit çöpler, çürümüş tarla ürünleri atıkları, plastikler ve  gölü öldürmek düşünebileceğiniz her şey. Tüm çevre duyarlı idi ama bir lider bir yön gösteren bekliyordu.

Bir de görünmeyen tehlike; tarımsal mücadelenin ardından yağmurlarla, suni gübrelerin akışlarıyla o güzelim göl sularına karışan zehirli atıklar.

DSİ ekibi olarak yöre insanına bunu anlatıyordu görevli ve işi bilen arkadaşlarımız. “NE YAPALIM ŞEFİM YARDIM EDEN OLSA”  diyerek saygı, kaygı ve suçlulukla boyunlarını eğiyorlardı.

Gölü tanıtan, gölün varlığını ülkeye hatırlatan, yöreye sulamayı getiren DSİ nin duayen müdürü sevgili Erdem SAKER  ağabeydir. O’nun çok zekice  planlaması ile kurulan DSİ eğitim tesisleri hala ayaktadır, çevreye örnek olmuş, hemen yanı başındaki tatil köyü ve ard arda gelenlerle İznik parlak günlerine kavuşmuştur. Çevre uzman mühendisi Taner TORUNOĞLU yılmadan çalışarak biyolojik arıtmayı kurmuş, tüm göl çevresine örnek olmuştur.

DEMEKKİ OLUYORMUŞ :  işte sonuç.

Bursa’da, 115 kilometrelik deniz sahili olmasına rağmen 33 farklı kriterin gerçekleştirilmesiyle ilk ‘mavi bayrak’ İznik Gölü’ndeki İnciraltı Plajı’na verildi.

Benim vatandaşıma doğruyu gösterirsen, onu yanıltmazsan yapar dostum. Yeter ki O’na maddi ve manevi desteği sağla. Ama denetlemeyi, yenilenmeyi, onu takdir etmeyi sakın unutma.

Hadi sevgili ÇEVRECİLER, DSİ liler, sorumlu cesur vatandaşlarımız , sırada diğer göllerimiz var. 

İznik gölündeki plajı eski halinden kurtarıp pırıl pırıl yaparak Mavi Bayrağa kavuşturanlara selam olsun.

Göllerimizin durumu ve yapılması gerekenler için kuruluşundan bu yana üyesi olduğum SU POLİTİKALARI DERNEĞİ’nin çok kapsamlı aşağıdaki  Raporu da ilgilisine yol gösterici olacaktır.

Sapanca, Uluabat, Eğirdir, Tuz Gölü, Manyas, Sivrice, Salda, Van gölü ve diğerleri ve hatta tüm yapay göllerimiz MAVİ BAYRAK bekliyor.

SU POLİTİKALARI DERNEĞİ’nin DOĞAL GÖLLERİMİZ RAPORUNA ULAŞMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.