İçme suyu

Su Politikaları Derneği uyarmıştı.Melen Barajı Güçlendirmesi Tasfiye oldu

21 Temmuz 2022 tarihli Sözcü Gazetesindeki Özlem Güvemli’nin haberine göre Melen Barajı’nı güçlendirme inşaatı tasfiye edildi.

2016 yılında açılacağı vaat edilen İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak Melen Barajı’nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için DSİ’nin açtığı ihaleyi alan şirket çalışmaları durdurdu. DSİ ile beklenmeyen fiyat artışları konusunda anlaşamayan şirket tasfiye kararı aldı.

ÖZLEM GÜVEMLİ

Yayınlanma: 08:38 – 21 Temmuz 2022 Güncellenme: 09:02 – 21 Temmuz 2022

İstanbul’un su sorununu çözmek üzere Sakarya’da 2014 yılında temeli atılan Melen Barajı’nın yapımı yılan hikayesine döndü.Eski bakan Veysel Eroğlu, İstanbul’un su sorununu 2071 yılına kadar çözeceğini iddia ettiği barajın 7 Aralık 2016 günü saat 13.59’da açılacağını vaat etmişti.

Ancak baraj projesi bir türlü tamamlanamadı, inşaat sırasında barajın gövdesinde açılmalar olmaya başladı. Baraj bitirilemeyince Melen’in suyu İstanbul’a borularla aktarılmaya başlandı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu göreve gelir gelmez 19 Ekim 2019’da baraj inşaatında incelemelerde bulundu. Baraj gövdesindeki derin çatlaklar nedeniyle inşaatın durduğunu kamuoyuna duyuran İmamoğlu, konuyu sık sık gündeme getirdi.Barajda 3 kez incelemede bulundu, DSİ yetkilileriyle görüştü, eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Ankara’da bir araya geldi

GÜÇLENDİRME İHALESİ DÜZENLENDİ

Konu tekrar gündeme gelince DSİ 14. Bölge Müdürlüğü Melen Barajı güçlendirme inşaatı için 28 Şubat 2020 tarihinde ihale düzenledi. 412 milyon 151 bin 148 TL’lik teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş ihaleyi kazandı. Şirket ile DSİ arasında imzalanan sözleşmeye göre güçlendirmenin 26 Şubat 2023’te bitirilmesi planlanıyordu.

ŞİRKET TASFİYE KARARI ALDI

Şirket, inşaat işine ICC Grup İnşaat Ticaret Limited Şirketi’ni ortak ederek birlikte çalışmaya başladı. Ancak şirket yetkilileri ihale kapsamında bazı projeleri uluslararası standartlara uygun olmadığı için yeniden hazırladı, bazı iş kalemlerinde değişiklik yapılması gerekti. Değişiklikler, yeni fiyat tablosunu ortaya çıkardı.

Yeni fiyatlar konusunda DSİ ve şirket uzlaşamadı. İşin gerçekleşme oranı yüzde 10’lar seviyesindeyken şirket, beklenmeyen fiyat artışı nedeniyle projeyi tasfiye kararı aldı.

DSİ tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022’de çalışmalar durdu. Baraj inşaatı, açılış tarihinin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hala tamamlanamadı.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/govdesi-catlayan-melen-barajinda-guclendirme-calismalari-durdu-7261142/

Su Politikaları Derneği Melen Barajı Güçlendirme Projesini Teknik Olarak Değerlendirmişti.

SPD Uzmanları 23 Ocak 2020 tarihinde Melen Barajı ve HES’deki alternatif çözümleri konuşmuş ve bir teknik bilgilendirme notu hazırlamıştı.

SU POLİTİKALARI DERNEĞİ’NİN MELEN BARAJI GÜÇLENDİRME PROJESİ TEKNİK DEĞERLENDİRME NOTUNDA ÖZETLE AŞAĞIDAKİ ÖNERİLERE YER VERİLMİŞTİ

Melen Barajındaki problemin çözümünün ötelenmesi TL’nin değer kaybediyor olması nedeniyle inşaat maliyetini de arttırmaktadır
• İlave pompa istasyonlarının tamamlanmasına rağmen Baraj olmadan Melen sisteminden yılda 400 milyon m3 ‘den daha fazla suyun çekilemiyor oluşu, kurak bir dönemde İstanbul’u kalitesi çok düşük Sakarya nehrinin sularına mahkum edecektir.
• Melen Barajı konusundaki belirsizliğin sürmesi, İstanbul’un Su Temini Güvenliğini su kalitesi açısından riske sokmaktadır.
İhalesi yapılmış olan güçlendirme projesine uzun zamandır başlanmamış olması, ilgili çevrelerde başlangıçtan itibaren projenin hatalı olduğu ve gerekli tedbirlerin alınmadığı konusundaki düşünceleri arttırmaktadır.

Bu durum, Büyük İstanbul İçme Suyu Projesi Melen Sistemi’nin sorunsuz bir Melen Barajına olan ihtiyacını öne çıkartmaktadır.
Bu ihtiyaç doğrultusunda hareket edilecekse en uygun yerde yeni bir Melen Barajın yapımı alternatifi de hızla değerlendirilmelidir.
• Melen Barajının yapımından vazgeçilip, Melen 1 ve Melen 2 Regülatörleri ile su teminine devam edilmesi durumunda, İstanbul’un Avrupa Yakasının su talebinin yeni bir planlama yapılarak, yenilikçi bir su yönetimi anlayışı ile alternatif su kaynaklarını da dikkate alarak temini hususu da incelenmelidir.
• Melen Barajında ortaya çıkan sorun, İstanbul Su Temini Sisteminin ve İşletme Planının kısa ,orta ve uzun vadeli olarak yeniden ele alınmasını gerekli kılmıştır. Bu durum hazırlanmakta olan İstanbul Su ve Kanalizasyon Master Planı kapsamında detaylı olarak incelenmelidir.

SPD Raporunun tümü için lütfen tıklayınız

SPD Başkanı Dursun Yıldız Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesinin yapılmış olmasına rağmen başlamaması üzerine ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekmiş ve “Melen Barajı’nda nelerin hatalı yapıldığı kadar İstanbul’un su güvenliğinin nasıl sağlanacağı da önemli” açıklamasını yapmıştı


Kategoriler:İçme suyu

1 reply »

  1. BASIT BENZETMELERLE CEVAP VERMEYI UYGUN BULDUM:
    – Çorap eskimişsse yama tutmuyorsa kaldırır atar , yenisini alırsın
    – Arabanın lastiği problemse, yenisini alısrsın. Sonra yolda kalırsın, veya yolculuk acı sonla biter.
    – Böyle büyük yapılar tamiratla işleve devam ederse, yer kabuğunun narmara depremindeki gibi bir holatması ile ıslak kese kağıdı gibi patla.

    Benzetmelerle sunmaya çalıştım

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.