
23 03 2022
Su Politikaları Derneği ‘nin 22 Mart Dünya Su Günü Etkinliğinde “Kuraklığa Karşı Yeraltı Barajları Çözüm Mü ? “konusu ele alındı.

Çevrimiçi olarak düzenlenen konferansta Su Politikaları Derneği üyesi ve Giresun Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr Ahmet Apaydın konuyla ilgili bir sunum yaptı.
Konferansı Su Politikaları Derneği üyesi Dr. Fulya Kandemir Aydın modere etti.
Konferansın başında açılış konuşması yapan SPD Başkanı Dursun Yıldız Dünya Su Gününün BM tarafından 1993 yılında bu yana su konusunda dünya çapında farkındalığı arttırmak için kabul edildiğini belirterek her yıl farklı bir temanın işlendiğini söyledi. Bu yılki tema’nın da “Yeraltısuyunu Görünür Yapmak “olduğunu belirten Yıldız Yeraltısularının en stratejik doğal kaynaklarımızdan olduğunu vurgu yaptı.Bu kapsamda bu yılki Dünya Su Günü etkinliğinde Yeraltı Barajlarının Dünyada ve Türkiye’deki durumunu ele almayı uygun bulduklarını söyleyen Yıldız bu konuda DSİ eski görevlisi çok değerli bir uzman olan Prof.Dr Ahmet Apaydın’a bu taleplerini kabul ettiği için çok teşekkür etti
Prof.Dr Ahmet Apaydın sunumunda Dünya’da ve Türkiye’deki yeraltı Barajları uygulamalarını ve teknik özelliklerini anlattı. Türkiye’de inşa edilen bu tip barajların birçoğunun planlanması ve yapımında DSİ çalışanı olarak görev alan Prof. Apaydın bu barajların uygulandıkları bölgenin özellikleri ve sağladığı avantajlar ve dezavantajları konusunda çok detaylı bilgiler verdi.

DSİ’de çalıştığı süre içinde “ Yer Seçiminde İşletmeye Yeraltı Barajları” başlıklı bir rapor da hazırlayan Prof.Dr Ahmet Apaydın Üniversite’de görev yaptığı süre içinde de bu konudaki çalışmalarını sürdürdü.

Konuşmasında Yeraltı Barajlarının çok detaylı etüd ,plan ve araştırma çalışmalarından sonra uygun bölgelerde bir alternatif su depolama yapısı olarak faydalı işlev gördüklerini belirten Prof. Apaydın,bu barajlar inşa edildikten sonra barajı besleyen havzada kirliliğe neden olacak faaliyetlerden ve havzanın yeraltısuyu dengesini bozacak aşırı su çekiminden de kaçınılması gerektiğini belirtti. Bu barajların daha çok İçme ve Kullanma suyu temini ve tarımsal sulama amaçlı inşa edildiklerini de belirten Prof.Apaydın Bakanlığın Eylem Planında Türkiye’de çok sayıda yeraltı barajı yapımı kararının yer aldığını belirtti. Bu barajların yerlerinin seçimlerinde çok detaylı çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Apaydın aksi taktirde istenen sonuçların elde edilemediği uygulamalar artabilir dedi.
Etkinliğe DSİ Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Müşavirlik Mühendislik firmaları ve Üniversitelerden katılım oldu. Katılımcılardan gelen soru ve yapılan katkılarla konu geniş bir şekilde ele alınarak incelendi.
Etkinliğin sonunda kapanış konuşmasını Su Politikaları Derneği üyesi ve DSİ eski Bölge Müdürü ve Daire Başkanlarında Dr. Saim Efelerli yaptı.
Kategoriler:Su Yönetimi