Çevre Güvenliği

SPD’den Yeni Rapor: Sularımız Çok Kirlendi. ACİL Su Kalitesi Yönetimi Gerekli

7 12 2021

SU Politikaları Derneği Türkiye’nin batısındaki nehirlerin su kalitelerini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kirlilik izleme programı verilerini kullanarak açıklayan bir rapor hazırladı

Raporun önsözünde aşağıdaki açıklama yer aldı;

RAPOR HAKKINDA
Sakarya Nehri, Kızılırmak ve Fırat nehirlerinden sonra uzunluk yönüyle Türkiye üzerinde akan en büyük 3. nehirdir. Nehrin toplam uzunluğu 810 km, genişliği 60 ile 150 metre arasındadır. Sakarya Nehri Eskişehir, Bilecik, Ankara ve Sakarya illerinden geçmektedir.
Sakarya nehrinin ana kolu, Sakarya nehrine dökülen diğer akarsular ve bu akarsuların kolları ile beraber Sakarya Nehri havzası 56.504 km2 ‘lik bir alanı kaplamaktadır. Bu alan yüzölçümü olarak Türkiye topraklarının %7’sidir.
Ülkemizde Sakarya Nehri kirliliği ile ilgili birçok bilimsel ve teknik çalışma mevcut olup ayrıca Sakarya Nehri Havza Koruma Eylem Planı da 2013 yılında TUBİTAK tarafından hazırlanmıştır.


Ülkemizdeki yüzey ve yeraltısuyu kalitesi düşmektedir. 2012 yılından bu yana Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca su kalitesi izlenmektedir. Bu projeler ile birçok nehir havzamızda sürekli su kalitesi izlemeleri yapılmış ve analiz sonuçları yayınlanmıştır. Ülkemizde su kalitesinin izlenmesi konusunda bir eksiklik olmayıp hatta mükerrer izlemelerin de yapıldığı bilinmektedir. Nehir Havza Koruma Planlarının birçoğu tamamlanmıştır. Nehir Havzalarında Kirlilik Önleme Eylem Planları da mevcuttur Artık su kalitesinin yönetimi için gerekli uygulamaların yapılmasına geçilmelidir. SPD olarak bu konuda yapılmakta olan olan çalışmalara destek olmak ve ekosistem dengesi duyarlılığı konusunda farkındalığın oluşmasına katkıda bulunmak amacıyla bu raporun hazırlanmasına karar verilmiştir.
Raporda Sakarya Nehri’nin Su Kalitesinin durumu daha detaylı olarak ele alınmış ,B. Menderes, Gediz, K. Menderes, Susurluk, Ergene, Bakırçay nehirlerinin su kalitelerinin durumundan da özet olarak söz edilmiştir. Ayrıca yapmamız gereken çalışmalar için kısa görüş ve önerilerimiz sunulmuştur.
Bu çalışmamızın su kalitesinin ve ekosistemin korunması konusunda toplumsal bilinç ve farkındalığın oluşmasına katkıda bulunmasını umuyoruz


Saygılarımızla


Dursun Yıldız
Başkan

Ankara- 6 Aralık 2021

Rapora ulaşmak için lütfen tıklayınız

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.