Ortadoğu'nun Yeni Su Denklemi

Su Politikaları Derneği’nin Ortadoğu’da Su Yönetimi (III) Uluslararası Webinarı tamamlandı

31 Mart 2021

Su Politikaları Derneği Hidropolitik Akademi Merkezi tarafından düzenlenen Ortadoğu’da Su Yönetimi ,Dicle-Fırat Havzasında Su Altyapısının Mevcut Durumu konulu uluslararası webinar tamamlandı.

30 Mart 2021 tarihinde düzenlenen webinar, son 3 ayda  SPD Hidropolitik Akademi Merkezi tarafından düzenlenen üçüncü webinar oldu.

Webinar’da konuşmacı olarak kendi alanlarında  uluslararası tanınırlığı olan uzmanlar ve akademisyenler  yer aldı. Konuşmacılar aşağıdaki konularda sunumlar yaptılar

Dr. Fadi Georges Comair, Water diplomat and international negotiator specialized in the Middle East region. Member of the French Overseas Academy of Sciences and Water Academy in France. President of UNESCO’s IHP Council

Topic: “Intergovernmental Hydrological Program Strategy”

Prof. Dr. Mara TIGNINO, Lead Legal Specialist, at the Platform for International Water Law, Geneva Water Hub Reader, Faculty of Law and Institute for Environmental Sciences, University of Geneva

Topic: “Water rights under international law, particularly in conflict-affected regions, the Euphrates-Tigris Basin as an example”.

Dr. Martina  Klimes, Advisor, Water and Peace Transboundary Water Cooperation Dept. | Stockholm International Water Institute (SIWI)

Topic: “Towards Sustainable Cooperation in Euphrates Tigris Region: Water as a Dialogue Entry Point”.

Dr.Azzam Alwash,  Founder and CEO, Nature Iraq, Member of the Board of Trustees of the American University of Iraq – Sulaimani,

Topic: “A General evaluation of the water infrastructure in the Euphrates-Tigris Basin”

Frederick Michael Lorenz, JD LLM, Senior Lecturer, Jackson School of International Studies, University of Washington, Seattle, USA

Topic:  “The Role of Turkey in Promoting Integrated Development in the E-T Basin.”

Uluslararası webinar’a Tanzanya Su Bakanlığı Uzmanı , Slovenya Büyükelçisi, Fransa, Lübnan, Irak, Japonya,  İsveç, İsviçre, Brezilya, Afganistan, Ürdün, Burkina Faso ,Filistin ve Türkiye’den akademisyenler ,Müşavirlik Mühendislik Firması yöneticileri, gazeteciler, danışmanlar ,uluslararası su organizasyonu yöneticilerinden oluşan 35 kişi katıldı.SPD HPA Merkezi’nin bu uluslararası etkinliği HPA üyesi M.A. Kamal Jalouqa tarafından yönetildi.

Sunumların ardından katılımcıların soruları ve yorumları ile interaktif bir şekilde devam uluslararası  çevrimiçi toplantı 2,5 saat sürdü.

Webinar’da,  Dicle-Fırat Havzasındaki hasara uğramış  su altyapısı ve Musul Barajı’nın durumu , su yönetimi, uluslararası hukuk, UNESCO IHP ‘nin bölgeyle ilgili çalışmaları, Hidro Diplomasi ve Türkiye’nin bölgedeki etki alanı açılarından ele alındı.

Konuşmacılar ve katılımcılar bölgede sivil toplum ve üniversitelerin daha yakın işbirliği içinde olmaları ,teknolojik çözüm önerileri getirmeleri ve ülkelerarasındaki işbirliğini kolaylaştırıcı çalışmalar yapmaları önerilerinde bulunuldu.

Toplantıdan yaklaşık bir hafta önce Bağdat’ta düzenlenen 1.Uluslararası Su Kongresi’nin ve alınan kararların  Irak Türkiye  arasında su konusunda atılan ileri bir adım olduğu belirtilerek bu sürecin devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Bölgede su yapılarının büyük oranda hasarlı ve eski olduğu , iklim değişikliği etkisinin artarak süreceği ve bunun da su yönetimini zora sokacağı belirtilen toplantıda, bu alanda yapılması gereken çalışmalar için  tüm kıyıdaş ülkeler arasında işbirliğinin bir an önce oluşması gerektiğine dikkat çekildi.

Gelişen teknoloji’nin özellikle su miktarı,su kirliliği, yeraltısularının ölçümü konusunda büyük imkanlar sunduğu belirtilerek, bu altyapının kurularak ülkelerarasında güvenin artmasına yardımcı olunabileceği ifade edildi.

Webinarın sonunda SPD  Başkanı Dursun Yıldız ve Moderatör Kamal Jalouqa konuşmacılara ve katılımcılara teşekkür ederek  bölgedeki su  yönetimi sorunları konusunda teknik çözümler üretmek için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Katılımcılar ise gerek yazılı ve gerekse sözlü olarak böyle bilgilendirici ve ufuk açıcı bir etkinliğin düzenlenmesinden dolayı SPD Hidropolitik Akademi Merkezine ve etkinliğe katkı koyan konuşmacılara çok teşekkür ettiler.

Ayrıca bölgedeki gelişmelerin çok dinamik olduğu ve bu nedenle bu gibi bilgilendirici  toplantıların sürmesi gerektiği konusundaki görüş ve taleplerini ilettiler.

Webinar’da yapılan sunumları kapsayan bir raporun hazırlanması da katılımcılar tarafından talep edildi.

Webinarın raporuna ulaşmak için lütfen tıklayınız

HPA News.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.