su güvenliği

SPD Başkanı Yıldız:  KKTC’de  Tarımsal  Su Kullanımının Gerçekçi  Stratejik Hedefleri  olmalı

 

HPA News-Kıbrıs Amerikan Üniversitesi(KAÜ)   3 Mayıs  2018 tarihinde  Lefkoşa Arabahmet Kültür ve Sanat Evi’nde SPD Hidropolitik Akademi Merkezi ile birlikte “KKTC’de Tarımsal Su Kullanımı Nasıl Olmalı  Çalıştayı” düzenledi

Çalıştayın   amacı KKTC’de tarımda kullanılacak olan suyun akılcı,planlı ve  verimli kullanılmasına katkı sağlamak olarak belirlenmişti.

Düzenleme Kurulu Başkanlığı KAÜ Siyasal Bilimler  Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser tarafından yürütülen  Çalıştay KKTC’ye Türkiye’den boruyla gelen suyun tarımda kullanımının  öncesinde yapılıyor olması nedeniyle oldukça ilgi gördü.

DSİ tarafından ihalesi yapılmış olan Güzelyurt Ovası sulama tüneli KKTC’de  Sulama Yönetimini öne çıktığı bir dönemde  Türkiye’den Hidropolitik Akademi Merkezi’nin de katkılarıyla  gerçekleşmiştir.

Çalıştayın acılış konuşmaları, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut ŞAHALİ,   KAÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Doç. Dr. Asım VEHBİ, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Uğur ÖZGÖKER tarafından yapılmıştır.

 

  Çalıştay’a ;

    GAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi

    GAÜ Mütevelli Heyeti Üyeleri

    Türkiye SPD Hidropolitik Akademi Merkezi

    Güzelyurt Belediyesi

    KAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi

   LAÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi

    KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar  Bakanlığı Su İşleri Dairesi

    Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu

     Uluslararası Diplomatlar Birliği & Universal Partners

     KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar  Bakanlığı Tarım Dairesi

sundukları bildirilerle katkıda bulunmuşlardır.

Çalıştay’ın , sabah ve öğleden sonra düzenlenen iki ayrı oturumunda; KKTC’nin Tarım ve Hayvancılık Sektörü , Tarımsal Sulama politikaları ve uygulamaları   çeşitli yönlerden ele alınarak incelenmiştir. Ulusal düzeyde gerçekleştirilen sempozyum kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  tarım  sektörü ile ilgili güncel durumu ,Sulu Tarımın  K.K.T.C. ekonomisine katkısı,İklim değişiminin etkileri,suyun stratejik önemi  teorik düzeyde ortaya konulmuş, ve güncel gelişmeler üzerinde durulmuştur.

Çalıştay’da  Türkiye’den gelen su projesinin tarihsel  arka planı, bugünkü önemi , tarım ve hayvancılık sektörünün KKTC ekonomisine katkısını arttırmak için alınması gereken tedbirler , Tarım işletmeciliği,  Tarımsal suyun sürdürülebilir yönetiminde  karşılaşılan sorunlar,yerel yönetimlerin su yönetimindeki stratejik hedefleri,stratejik planları   ele alınmıştır.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız Çalıştay’da TARIMSAL SULAMADA SU KULLANICI BİRLİKLERİ’nin ÖNEMİ VE KATILIMCI SU YÖNETİMİ “ Türkiye Deneyimi”  konulu bir bildiri sundu.

Konuşmasında KKTC’de tarımsal su kullanımının stratejik eylem planı ve gerçekçi stratejik hedeflerinin olması gerekir diyen Dursun Yıldız ,KKTC’nin Türkiye’den kısa süre içinde 2. Boru ile su iletimi  beklentisinin rasyonel olmadığını da belirtti.

 

 

 

Kategoriler:su güvenliği

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.