26 Şubat 2018
HPA-News -ODTÜ Geliştirme Vakfı Ortaokulu robot takımlarından Legodtü havadan su ürettikleri projeleriyle dünyanın susuzluk sıkıntısına çözüm getirir nitelikte. Bilim Kahramanları Buluşuyor Turnuvası kapsamında Legodtü’nün yenilikçi projeleri dikkatleri çekmeyi başardı.
ODTÜ’ GEV’li genç araştırmacılar tasarladıkları bu sistem ile kurak bölgelerde havadaki nemi yoğuşturarak suya dönüştürme ana fikri üzerinde yoğunlaşmış.
Genç araştırmacılar adını “Havadan Nem Kapıcı” koydukları projelerini şu şekilde açıklıyor:
“Yaşanan kuraklıklardan dolayı insanlar su bulamıyor. Farklı bir su bulma yöntemi bulup insanların suya ulaşmasını sağlamalıyız düşüncesiyle havadan su üretebildiğimiz projemizi geliştirdik. Sistemde sürekli soğuk tutulan tüplerimiz var. Havadaki nem bu soğuk tüplerin yüzeyinde yoğuşur ve suya dönüşür. Yüzeyde biriken bu sular, tüplerin şekli sayesinde altta bulunan depoda birikir. Biriktirilen bu su tarlada sulama alanında kullanılır. Tüplerin sürekli soğuk kalmasını sağlayacak enerji ise güneş panelleriyle sağlanır. Yaptığımız deneyler sonucu 50 cm boyunda, 10 cm yarıçapında bir tüpün günlük 12 litre su ihtiyacını karşılayabildiğini gördük. Tüplerin yüzeyi ne kadar girintili çıkıntılı olursa alan artacağından daha küçük ve kullanışlı tüpler elde edilebilir. Ayrıca su ihtiyacına göre sistemde kullanılacak tüp sayısı ayarlanabilir.”
Türkiye’de kullanılan suların %74 ünün tarımda kullanıldığı düşünüldüğünde bu sistemin bir çok alanda tarıma can getireceğini savunuyorlar. Küresel iklim değişimi,suyun bilinçsiz kullanımı ve kirlenme nedeniyle hızla artan su temini sorunu konusunda potansiyel çözüm olarak görülen bu proje için ODTÜ GVO öğrencilerini tebrik ediyoruz.
ODTÜ GVO’lu genç araştırmacıların bu çalışmalarının devamını diliyor ve Su Politikaları Derneği olarak toprak-su-enerji-gıda ve çevre alanlarında yapacakları diğer çalışmalarda kendilerine destek olacağımızı belirtiyoruz.
Animasyon videosu için lütfen tıklayınız
: https://www.youtube.com/watch?v=WQfGALxseXI&t=36s
HPA News
Kategoriler:su güvenliği