Su Politikaları Derneği’nin Gambiya Tarımının Geliştirilmesi Raporu Gambiya Büyükelçisine sunuldu.
10 Nisan 2017
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ve Yönetim Kurulu Muhasip üyesi Ertuğrul Keskin 10 Nisan 2017 tarihinde Gambiya Büyükelçisi Ekselans Bay Momodu Badjie ‘yi ziyaret ederek hazırladıkları raporu kendilerine sundu.
Gambiya Büyükelçisi Ekselans Bay Momodu Badjie .. Mart 2017 tarihinde Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız tarafından dernekte verilen su diplomasisi konferansından sonra Gambiya’nın su sorunlarından söz etmişti. Sn Ekselans Bay Momodu Badjie Derneğin Uygulamalı Araştırma Merkezinden Gambiya’nın yeraltısularının güneş enerjili sistemlerle çekilebilmesi ve Gambiya Nehrinin deniz suyu ile tuzlanmasının önlenmesi için yardım talep etmişti.
Yardım talebi Dernek Yönetim kurulunda ele alınmış ve ana amacı güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemi olan ve bu enerjiyi diğer alanlarda da kullanmaya yönelik bir rapor hazırlanmasına karar verilmiştir.
Gambiya’nın yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ve enerji altyapısının detaylı bir şekilde incelendiği raporda 20 000 m2 lik bir tarım alanı için bir entegre proje önerisi getirilmiştir.
Hazırlanan rapordaki projenin uygulamaya geçirilebilmesi için finansal destek kurum ve kuruluşları da araştırılmıştır.
Hazırlanan raporun içeriği ve bu konuda yapılan diğer çalışmaların sonuçları 10 Nisan 2017 tarihinde Ankara’daki Gambiya Büyükelçiliği ziyaret edilerek Sn Büyükelçi ve diğer ilgili elçilik görevlilerine aktarılmıştır.
Sn Büyükelçi bu konuda Su Politikaları Derneğinin hassasiyetine çok teşekkür etmiş,,Raporda önerilen entegre projenin Gambiya için çok uygun olduğunu belirtmiş ve bu çok amaçlı projeyi Mayıs ayı içinde Türkiye’ye gelecek olan Gambiya’nın 2 bakanına sunacaklarını belirtmiştir.
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız da Gambiya’nın durumunu yakından incelediklerini belirterek özellikle sınıraşan bir su olan Gambiya Nehrinin üzerinde ülke dışında yapılmaya çalışılan barajların gerilimi arttırabileceğini ifade etmiştir. İklim değişimi etkisiyle Gambiya Nehrinin rejiminin ve mevsimsel ortalama debisindeki farklılıkların arttığını da söyleyen Yıldız Gambiya nehrine denize çıkış ağzından giren tuzlu suyun etkilediği alanın da iklim değişimi etkisiyle artabileceğini iler sürmüştür.
Gambiya Nehri’nin hidropolitiği ve Gambiya’nın su ve toprak potansiyelinin geliştirilmesi konularında kendilerine yardımcı olabileceklerini belirten Yıldız hazırladıkları raporun bunun ilk adımını oluşturduğunu ifade etti.
Dursun Yıldız Su Politikaları Derneği’nin Ada Strateji ile birlikte Gambiya için hazırladığı enerji ve sulama alanında güneş enerjisi destekli çok amaçlı tarımsal üretim projesi önerilerinin uygulanabilmesinden memnun olacaklarını ifade etti.
SPD Haber.
Kategoriler:Gıda Güvenliği