31 Mart 2017
30 Mart 2017 tarihinde İstanbulda Kozyatağı Kültür Merkezinde Çekmeköy Rotary Kulüp tarafından düzenlenen “Su Yaşamdır” Panel-Forumu gerçekleştirildi.
Panele Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Su Hakları Savunucusu Dr. Akgün İlhan, Mağma Dergisi Yazar ve Fotoğrafçısı, Yazar Mert Gökalp panelist olarak katıldı. Forumu Ayakizi ve Sürdürülebilirlik Derneği Başkanı Dr. Yaşar Atacık yönetti.
Forum-Panel’e çeşitli Rotary Kulüp yönetici ve üyelerinin yanısıra akademisyenler, uzmanlar, işadamları katıldı.
Çekmeköy Rotary Kulübü Dönem Başkanı Öznur Tekiner tarafından yapılan hoşgeldiniz konuşması sonrasında önceki yöneticiler tarafından Forumun açılış konuşması gerçekleşti.
Forum-Paneli yöneten Dr. Yaşar Atacık, yaptığı kısa açıklamaların sonrasında ilk sözü Dursun Yıldız’a verdi.
Dursun Yıldız,SPD Hidropolitik Akademi Merkezi’nin aldığı bir ilke kararı doğrultusunda “15 yansı 15 dakika Yeter” kuralına sadık kalarak konuşacağını belirtti. Bu tip etkinliklerin daha interaktif olması gerektiğini savunduklarını belirten Yıldız,”Su ile İlgili Sorunların Artan Önemi ve Ciddiyeti” başlığı altındaki sunumuna başladı.
Sunumunda suyun artan önem ve ciddiyetinin nedenlerini sıralayan Yıldız ancak bunlardan 3 ana konuya dikkat çekeceğini belirtti. Bu konuların artan su ve enerji ilişkisi,İklim Değişimi ve Suyun Stratejik önemindeki artış olduğunu söyleyen Yıldız konuşmasında bu üç konuda açıklayıcı örneklere vererek konuşmasını 15 dakikada tamamladı.
Daha sonra , Mağma Dergisi Yazar ve Fotoğrafçısı, Yazar Mert Gökalp etkinlik için hazırladığı Sakarya nehrinin kaynağından denize döküldüğü yere kadar su kalitesindeki bozulmaya dikkat çeken çok etkileyici bir kısa belgeseli sundu.
Bu kısa belgeselin ardından yaptığı kısa açıklamada Sakarya nehrinin kaynakta pırıl pırıl olduğunu gördüklerini belirten Gökalp ancak daha sonra nehrin artan kirlilik yükü karşısında hayrete düştüklerini söyledi. Bunun doğanın tertemiz olarak sunduğu bir kaynağın yoğun olarak kirletilmesinin en acı örneklerinden biri olduğunu belirterek ikinci kısa belgesel olan”Lüfer “ belgeselini sundu. Bu belgeselde insanlığın balık popülasyonundaki doğal dengeyi nasıl bozduğunu,bazı balık türlerini nasıl yokettiğini çarpıcı görüntü ve röportajlarla ele alan Gökalp, yasak ve hatalı avlanmanın verdiği zararları da içeren belgeselini sunduktan sonra kısa açıklamalar yaptı.
Açıklamasında doğanın sınırlarının zorlandığını ve doğal çevremize bir daha geri dönmeyecek şekilde zararlar verildiğini belirten Gökalp doğal çevremize sahip çıkmak için geç kalmamalıyız uyarısını yaptı.
Daha sonraki sunum Su Hakları Savunucusu Dr. Akgün İlhan tarafından yapıldı. Dr. İlhan sunumunda Gri Su ve Siyah su kavramlarını açıklayarak bunların tekrar kullanılmasının önemini anlattı ve bunun için yapılması gerekenlerden söz etti. Yağmur Hasadı yapılarak bu suyun park ve bahçelerde kullanılabileceğini belirten İlhan bu konuda bazı belediyelerde uygulamalar olduğunu ancak ülke geneline hala yaygınlaşmadığını ifade etti.
Dr. İlhan ,sunumda kentlerdeki betonlaşmanın yağmur suyunun toplanmadan veya yeraltına sızmandan hızla akışa geçerek göllere veya denizlere aktığını buna da büyük oranda kentlerde betonlaşmış yüzeylerin neden olduğunu belirtti.Türkiye’nin atık suların arıtılarak kullanımı konusunda çok geç kalmadığını belirten Akgün bu konuda ve doğal çevrenin korunması konusunda hala yapılacak işler olduğunu vurguladı.
Etkinliğin forum bölümünde söz alan izleyiciler çeşitli soru ve değerlendirmeler ile konunun daha da detaylı bir şekilde açıklanmasına katkıda bulundular.
Çok verimli geçen Panel ve Forumun sonunda panelistlere Anı ve Teşekkür plaketleri sunuldu.
HPA Haber
Kategoriler:su güvenliği
evvy saol..
BeğenBeğen