Su Politikları Derneği İstanbul Temsilcisi Doç Dr. Yavuz Ilgaz 23 Ocak 2016 günü Saat 8 30’da Yaban TV’de Meliha Okur’un hazırlayıp sunduğu Tarım Kuşağı programına canlı yayın konuğu oldu .
Programda İklim değişiminin su ve toprak kaynakları üzerindeki olumsuz etkisi başta su güvenliğimiz olmak üzere gıda güvenliğimizi de doğrudan etkileyecektir diyen Doç Dr Ilgaz bu nedenle Su Politikaları Derneği olarak Su Kaynakları Yönetiminde İklim Değişiminin etkileri konusunda projelerimiz sürüyor dedi.
“Çiftçiler İçin Tarımda İklim Değişimine Uyum ve Farkındalık Projesi” nin ön raporunu yayınlamıştık diyen Doç Dr. Ilgaz, tarım işletmeleri sahiplerinin yaşlanması ve yeni neslin daha çok kent hayatını tercih ederek tarımsal üretimden uzaklaşmasının da önemli bir sorun oluşturduğunu belirtti.
Konuşmasını bu durum son dönemde iklim değişimi ile birlikte ülkemizin gıda güvenliğini tehdit eden bir unsur olarak ortaya çıkmıştır”.Genç neslin kırsaldan kente göç etmesi aynı zamanda tarım işçisi temini konusunda da zorluklar yaşanmasına neden olmaktadır.Ortaya çıkan bu yeni koşullar Türkiye tarımının yapısal geleceğinin incelenmesini zorunlu kılmaktadır. Siyasi iktidar da bu durumu farkederek Mart 2016’da genç çiftçilerin kırsalda üretime devam etmesini veya kente göç etmiş olanların köye dönüşünü teşvik etmek amacıyla genç çiftçilere 30 000 TL kırsal kalkınma hibe desteği verme kararı almıştır.” diyerek sürdürdü
Daha sonra Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği ile ‘Türkiye’deki Tarımsal İşgücünün Demografik ve Yapısal Dönüşümü projesine başladıklarını belirten ILGAZ Derneğimizin Hidropolitik Akademi Merkezi , Uygulamalı Araştırma Merkezi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü tarafından yürütülen bu projenin yüzyüze anket çalışması Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından 04-08 Aralık 2016 tarihleri arasında düzenlenen ‘Arazi Toplulaştırmasının Sulamaya Etkileri’ Sempozyumunda gerçekleştirildi dedi.
Anketin kapsamlı istatistiksel değerlendirilmesinin derneğin Uygulamalı Araştırma Merkezinde sürmekte olduğunu belirten Doç Dr Yavuz ILGAZ, ancak anketten elde edilen ilk sonuçlar üzerine yaptığımız ilk değerlendirmelerimizi bir ön rapor olarak yayınladık dedi.
Doç Dr Ilgaz; Ankete verilen cevapların ön değerlendirilmesinden şu sonuçların elde edildiğini belirtti;
Türkiye’de tarımın yapısal sorunları sektörünün üreticilerinin tarımdan ve topraktan uzaklaşmalarına neden olma potansiyeli taşımaktadır. İklim değişiminin toprak ve su kaynakları üzerindeki olumsuz etkisinin görülmeye başlandığı ülkemizde tarımsal üretimin cazip kılınması için sektörde yapısal değişim ve dönüşüm ihtiyacı artmaktadır. Türkiye’nin tarım sektörü demografik değişim içerisindedir. Türkiyede tarım yapan nüfus yaşlanmakta ve bu nüfus kendisinden sonra gelen nesile tarım dışındaki sektörleri tavsiye etmektedir.Yeni nesillerin tarım dışı alanlara ve daha çok kentlerde yaşamaya olan eğilimleri bu alanın boşalmasına neden olmaktadır. Tarım sektöründe genç üretici çiftçi ve tarım işçisi bulmak zorlaşmaktadır.
Programın yapımcı ve sunucusu Meliha Okur Su Politikaları Derneği’nin Yeraltısularının verimli kullanılması ve korunması için Mart ayında bir farkındalığı arttırma haftası önerisi olduğunu belirterek Doç Dr Yavuz Ilgaz’a bu konudaki düşüncelerini sordu
Doç. Dr. Ilgaz Derneğin özellikle Stratejik ve görünmeyen bir kaynak olan yeraltısuyu kaynaklarımızı çok önemsediği ve bu konuda bir çalışma başlatmak istediğini belirtti.
Çiftçilerin hem tarımı hem de topraklarını terkettiklerini belirten Doç. Dr. Ilgaz Tarımın artık bilinçli ve bilgili şekilde yapılması gerektiğini bunun için de eğitime önem verilmesinin şart olduğunu belirtti.
Bunun için ülkemizde yoğun tarım yapılan bölgelerde 2 yıllık tarım ön lisans okulları açılmasını ve buraya sınavsız bir şekilde bölgede tarımla uğraşan gençlerin kabul edilmesinin uygun olacağını belirtti. Buradan mezun olanlar istedikleri taktirde Ziraat Fakültelerinde eğitimlerine devam edebilme imkanının sağlanması gerektiğini söyleyen ILGAZ Türkiye su ve toprak kaynaklarını birlikte ele alarak tarım sektöründe hamle yapmalıdır dedi.
Kategoriler:RAPORLAR